Op deze pagina:
Zie ook:
Je kunt vaak pas zeggen in welke houding je wilt bevallen als je weeën hebt, pas dan kun je uitproberen wat je prettig vindt.
Als het je aanspreekt om halfliggend, zittend, gehurkt of staand te bevallen, bespreek het met ons, we staan overal voor open zolang het medisch verantwoord is.
We hebben een baarkruk op de praktijk die we mee kunnen nemen naar jullie huis. Als je er interesse in hebt vraag er maar eens naar.
Heb je alles klaar staan? (Een volledige en te printen checklist, waarvan dit een onderdeel is, vind je in het menu bij zwangerschap > checklist)
Meer informatie vind je in deze folder.
Op de site van De Verloskundige (KNOV) vind je hier en hier meer informatie.
Bij een normaal verlopende, vlotte bevalling is pijnstilling meestal niet nodig. Wanneer je in staat bent om je volledig over te geven aan de weeënkracht en je lichaam zo goed als het gaat probeert te ontspannen kan je lichaam endorfines aanmaken, een natuurlijke pijnbestrijding.
Manieren die helpen de pijn te verzachten zijn het veranderen van houding en goede ademhalingstechnieken (te leren op zwangerschapscursus, yoga of iets vergelijkbaars), iemand die je ondersteunt en helpt door middel van bijvoorbeeld rugmassage, een warm bad of douche, een lekkere kruik in je rug of tegen je buik, een rustgevend muziekje.
Op het moment dat je het niet meer ziet zitten ben je meestal bij het laatste stuk van de bevalling aanbeland, namelijk de uitdrijving. De uitdrijving, het meepersen, is hard werken maar vermindert vaak de pijn. Deze periode duurt bij een eerste kindje ongeveer een uur, bij volgende kindjes meestal veel korter.
Bij een bevalling die niet vlot en soepel verloopt kan medicinale pijnstilling een prima middel zijn om de bevalling tot een goed einde te brengen. De volgende vormen van pijnbestrijding kunnen gegeven worden in het Maasziekenhuis:
De pethedine wordt door middel van een prik in je been of bil toegediend. De stof lijkt op morfine en werkt binnen een half uur. Het verdooft de ergste pijn en werkt 2-4 uur. Vanwege bijwerkingen voor de baby wordt het niet meer gegeven aan het einde van de ontsluiting.
Je krijgt door de anesthesist via een prik in je onderrug een slangetje ingebracht waardoorheen continue pijnstilling loopt. Binnen 15 minuten voel je de weeën niet of nauwelijks meer. De voorbereidingen duren ongeveer 1 uur. In het Maasziekenhuis is de ruggenprik 24 uur per dag beschikbaar.
N.B.! Alle vormen van medicinale pijnstilling kunnen effect hebben op jou of je kindje, daarom wordt het alleen gegeven onder bewaking in het ziekenhuis. Dit betekent dat wij je zullen overdragen aan de gynaecoloog of verloskundige van het Maasziekenhuis.
Wat je thuis ook mag gebruiken is GeboorteTENS. Dat is een apparaatje dat pijnprikkels zoals weeënpijn zodanig beïnvloedt dat de intensiteit van de pijn minder wordt. (TENS staat voor Transcutane Elektro Neuro Stimulatie) Als je weeën hebt, stuurt je lichaam pijnsignalen naar je hersenen. Het apparaatje blokkeert deze prikkels via lichte elektrische pulsen. Neem een kijkje op de site van TENS.
De effectiviteit van deze methode is niet bewezen. Wel geven sommige vrouwen aan dat zij toch baat hadden bij het gebruik van deze methode.
Meer informatie vind je in deze folder. Een informatieve film vind je hier.
© Verloskundigenpraktijk Boxmeer | website: roodvos