Verloskundigen praktijk Boxmeer, Maria van Gorp, Marwil Gommers en Imke Derikx
zwanger

Hoe bevallen

bevallenJe kunt vaak pas zeggen in welke houding je wilt bevallen als je weeën hebt, pas dan kun je uitproberen wat je prettig vindt.
Als het je aanspreekt om halfliggend, zittend, gehurkt of staand te bevallen, bespreek het met ons, we staan overal voor open zolang het medisch verantwoord is.
We hebben een baarkruk op de praktijk die we mee kunnen nemen naar jullie huis. Als je er interesse in hebt vraag er maar eens naar.

Voorzorgsmaatregelen

Heb je alles klaar staan? (Een volledige en te printen checklist, waarvan dit een onderdeel is, vind je in het menu bij zwangerschap > checklist)

37 weken zwanger tot de bevalling

 • Je bed op klossen zetten zodat het 80-90 cm hoog staat gerekend vanaf de bovenkant van het matras, ook als je poliklinisch gaat bevallen
 • Zorgen dat oppas voor kind(eren) en/of huisdieren geregeld is
 • Een zeiltje op het matras leggen voor als de vliezen breken
 • Vervoer regelen voor als je naar het ziekenhuis wilt of moet
 • Zorgen dat er een digitale koortsthermometer is (geen oorthermometer)
 • Een bedzeil of afdekfolie in huis halen die het hele matras kan bedekken
 • Een tas klaar zetten voor als je snel weg moet naar het ziekenhuis.
  Daar zit in:
  • pyama, ochtendjas, sloffen, ondergoed en toiletartikelen voor jezelf.
  • 2 setjes kleertjes voor de baby: mutsje, truitje, rompertje, broek/pakje, sokjes en omslagdoek
  • Warm dekentje en maxi cosi.
  • fototoestel met volle (!) batterij
  • identiteitsbewijs en verzekeringspasje
  • 2 euro muntstuk voor de rolstoel
 • Als je thuis wilt bevallen zorg er dan voor dat je bevalt op een plaats in huis waarvandaan eventueel vervoer naar het ziekenhuis goed mogelijk is
 • Als de bevalling zich aandient zorg er dan voor dat:
  • je naam en huisnummer duidelijk zichtbaar zijn en er een goed werkende bel is.
  • Laat het buitenlicht en/of licht in de hal aan.
  • Je adres goed te vinden is. Als je weet dat dat wel eens problemen oplevert geef ons dan op tijd in de zwangerschap een duidelijke plattegrond en/of routebeschrijving.
 • Zorg op de bevalkamer thuis voor:
  • een temperatuur van 23 graden
  • goed licht
  • het kraampakket (in doos)
  • een keukenrol
  • plastic kom of teiltje
  • vloeibare zeep in drukflacon
  • 2 emmers met daarin een vuilniszak, onder het bed
  • de po onder het bed
  • 2 met heet water gevulde metalen kruiken in kruikenzakken in de opgemaakte wieg. Leg daarbovenop de eerste babykleertjes: mutsje, truitje, rompertje of hemdje, broekje of pakje, sokjes en een omslagdoek
  • 10 gestreken katoenen luiers
  • 2 grote badhanddoeken
  • een paar washandjes
  • de thermometer
  • iets om zonodig de vloerbedekking mee te beschermen
  • noodverlichting (zaklantaarn / autopechlamp)

Meer informatie vind je in deze folder.


Pijnbestrijding

Meestal niet nodig bij normale bevalling.

Op de site van De Verloskundige (KNOV) vind je hier enhier meer informatie.

Bij een normaal verlopende, vlotte bevalling is pijnstilling meestal niet nodig. Wanneer je in staat bent om je volledig over te geven aan de weeënkracht en je lichaam zo goed als het gaat probeert te ontspannen kan je lichaam endorfines aanmaken, een natuurlijke pijnbestrijding.

Manieren die helpen de pijn te verzachten zijn het veranderen van houding en goede ademhalingstechnieken (te leren op zwangerschapscursus, yoga of iets vergelijkbaars), iemand die je ondersteunt en helpt door middel van bijvoorbeeld rugmassage, een warm bad of douche, een lekkere kruik in je rug of tegen je buik, een rustgevend muziekje.

Op het moment dat je het niet meer ziet zitten ben je meestal bij het laatste stuk van de bevalling aanbeland, namelijk de uitdrijving. De uitdrijving, het meepersen, is hard werken maar vermindert vaak de pijn. Deze periode duurt bij een eerste kindje ongeveer een uur, bij volgende kindjes meestal veel korter.

TENS

Wat je thuis ook mag gebruiken is GeboorteTENS. Dat is een apparaatje dat pijnprikkels zoals weeënpijn zodanig beïnvloedt dat de intensiteit van de pijn minder wordt. (TENS staat voor Transcutane Elektro Neuro Stimulatie) Als je weeën hebt, stuurt je lichaam pijnsignalen naar je hersenen. Het apparaatje blokkeert deze prikkels via lichte elektrische pulsen. Neem een kijkje op de site van TENS.
De effectiviteit van deze methode is niet bewezen. Wel geven sommige vrouwen aan dat zij toch baat hadden bij het gebruik van deze methode.

Medicinale pijnbestrijding:

Bij een bevalling die niet vlot en soepel verloopt kan medicinale pijnstilling een prima middel zijn om de bevalling tot een goed einde te brengen. De volgende vormen van pijnbestrijding kunnen gegeven worden in het Maasziekenhuis:

 • Pethedine:
  De pethedine wordt door middel van een prik in je been of bil toegediend. De stof lijkt op morfine en werkt binnen een half uur. Het verdooft de ergste pijn en werkt 2-4 uur. Vanwege bijwerkingen voor de baby wordt het niet meer gegeven aan het einde van de ontsluiting.
 • Ruggenprik (epidurale analgesie).
  Je krijgt door de anesthesist via een prik in je onderrug een slangetje ingebracht waardoorheen continue pijnstilling loopt. Binnen 15 minuten voel je de weeën niet of nauwelijks meer. De voorbereidingen duren ongeveer 1 uur. In het Maasziekenhuis is de ruggenprik 24 uur per dag beschikbaar.

N.B.! Alle vormen van medicinale pijnstilling kunnen effect hebben op jou of je kindje, daarom wordt het alleen gegeven onder bewaking in het ziekenhuis. Dit betekent dat wij je zullen overdragen aan de gynaecoloog of verloskundige van het Maasziekenhuis.

Meer informatie vind je in deze folder. Een informatieve film vind je hier.

Thuis

egg

Als je zwangerschap normaal verloopt kun je zelf beslissen of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen. Vanaf 37 tot en met 42 weken mag je thuis bevallen. Wij begeleiden bevallingen thuis en in het ziekenhuis. Veel vrouwen kiezen ervoor om in hun eigen vertrouwde omgeving te blijven, andere voelen zich prettiger in een ziekenhuis. Je kunt met ons de verschillende mogelijkheden bespreken en bekijken wat voor jou het beste is. Overigens ligt deze beslissing niet vast, je kunt er altijd nog op terugkomen.

Tijdens een thuisbevalling assisteert de kraamverzorgende ons. Zij komt meestal tijdens het laatste deel van de bevalling. De verloskundige belt het kraamzorgorganisatie of geeft aan wanneer gebeld kan worden.

Poliklinisch

Indien je ervoor kiest om poliklinisch te bevallen zal de dienstdoende verloskundige eerst bij jullie thuis komen controleren hoe de bevalling vordert en hoe de weeën zijn. Afhankelijk hiervan wordt besloten wanneer naar het ziekenhuis te gaan. De kraamverzorgende wordt op tijd gebeld om bij het laatste deel van de bevalling in het Maasziekenhuis te zijn. Zij assisteert tijdens de bevalling en gaat als alles normaal verloopt ongeveer 2 uur na de bevalling met jullie mee naar huis.

Wanneer je zonder medische indicatie in het ziekenhuis wilt bevallen hangt het ervan af hoe je verzekerd bent of je de kosten van de poliklinische bevalling (circa 490 euro) geheel of gedeeltelijk zelf moet dragen. Kijk dit dus even goed na in je verzekeringspolis.

Ziekenhuis

ziekenhuis

Soms heb je, ook bij een normaal verlopende zwangerschap, geen keus. Dan moet je in het ziekenhuis bevallen bijvoorbeeld omdat je bij de vorige bevalling te veel bloed verloren hebt of de nageboorte niet spontaan kwam. Een enkele keer kan het voor de baby beter zijn al in het ziekenhuis te zijn bij de geboorte bijvoorbeeld in verband met medicijngebruik van moeder.

In deze gevallen, van wat men noemt medium risk indicaties, kunnen wij je begeleiden in het ziekenhuis. De kraamverzorgende wordt op tijd gebeld om bij het laatste deel van de bevalling in het Maasziekenhuis te zijn. De kosten van de poliklinische bevalling worden door je verzekeraar vergoed.

Wanneer er thuis complicaties zijn of dreigen te ontstaan, dan besluiten we om naar het ziekenhuis te gaan. Afhankelijk van de reden zul je dan óf onder onze leiding bevallen óf je wordt overgedragen aan de gynaecoloog. Als je wordt overgedragen aan de gynaecoloog hangt het af van hoe ver je bent of wij tot het eind van de bevalling bij je kunnen blijven. We zullen in de meeste gevallen met je meegaan en ervoor proberen te zorgen dat jullie je op je gemak voelen in het ziekenhuis.

Er wordt geen kraamverzorgende gebeld en mocht er thuis al een kraamverzorgende aanwezig zijn, dan gaat zij naar huis. Assistentie wordt nu door verpleegkundigen van het Maasziekenhuis gegeven. Dit is een medische indicatie, hierbij worden de kosten volledig door je verzekeraar vergoed.

bevallen in het Maasziekenhuis

Wanneer bellen als je denkt dat de bevalling begonnen is:

 1. Als je nog geen 37 weken bent en je hebt weeën, vruchtwaterverlies of bloedverlies: ALTIJD meteen bellen!

  Tussen 37 en 42 weken zwangerschap is de normale periode om te gaan bevallen.
 2. Bij onrust of twijfel.
 3. Weeën
  a. Als je je 1e kindje verwacht bel je als je 2 uur weeën hebt om de 4-5 minuten, die een minuut aanhouden. Dit betekent een wee van 1 minuut en een pauze van 3-4 minuten.

  b. Bij volgende kinderen bel je als je 1 uur weeën hebt om de 5 minuten, die een minuut aanhouden.

  Indien de weeën elkaar sneller opvolgen of als je denkt dat het wel eens snel zou kunnen gaan omdat je de vorige bevalling snel ging, mag je natuurlijk eerder bellen.

  Houd er rekening mee dat de weeën in het begin van de bevalling best lang onregelmatig kunnen zijn, soms minder worden en zelfs helemaal op kunnen houden. Dat noem je dan een valse start, daarom moeten ze echt zeker 1 uur lang regelmatig om de paar minuten komen en in sterkte toenemen. Een beetje bloedverlies en slijmverlies erbij is normaal.
 4. Vruchtwaterverlies
  Dit kan een grote hoeveelheid of druppelsgewijs vochtverlies zijn waar je geen controle over hebt. Het ruikt zoetig.
  Let op de kleur, als het groen, geel of bruin is bel je meteen ook al heb je nog geen weeën.
  Als het helder, wit of rozig is mag je, als 's nachts de vliezen breken en je hebt nog geen weeën en het hoofdje is mooi ingedaald, ons rond half 9 in de ochtend bellen. (Als het hoofdje niet is ingedaald hebben we je dat verteld tijdens het spreekuur).
  Vang alles op wat je kunt opvangen en bewaar het in een plastic zak totdat wij het gezien hebben.
  Je mag wel douchen maar niet in bad als de vliezen gebroken zijn en je nog geen weeën hebt, dit in verband met een wat verhoogde kans op infectie.
 5. Helderrood bloedverlies, meer dan een maandverband in een keer. Slijm vermengd met een beetje bloedverlies is normaal.
  Graag ook hierbij het bloedverlies bewaren in een plastic zakje, zodat we het kunnen beoordelen.
 6. Bij ongerustheid!

Achterwacht

Als jouw bevaling begint en de verloskundige die dienst heeft bezig is bij een andere bevalling, zal zij in eerste instantie proberen haar collega te bereiken.
Lukt dat niet dan wordt een collega uit een naburige praktijk gevraagd even bij jullie te gaan kijken. Dit komt echter zelden voor.

Voorlichting

Als je zo'n 35 weken zwanger bent geven we je bij ons op de praktijk voorlichting over de bevalling.
We vertellen je dan o.a. hoe je de start van de bevalling kunt herkennen en op welk moment je contact met ons opneemt. Desgewenst geven we je informatie over pijnbestrijding. Er is altijd uitgebreid gelegenheid om vragen te stellen, natuurlijk ook als je vroeger dan bij 35 weken vragen hebt over de bevalling.

In het Maasziekenhuis worden de volgende (gratis) voorlichtingsavonden gehouden: Informatieavond Bevallen in het Maasziekenhuis
Informatieavond over Borstvoeding
Informatieavonden door lactatiekundige Nellie Schonenberg

Boekentips

 • Veilig Zwanger door Beatrijs Smulders & Mariël Croon. ISBN 9021533952
 • Veilig Bevallen door Beatrijs Smulders & Mariël Croon. ISBN 90215229912
 • Het grote wonder: L. Nilsson ISBN 9021617862
 • Bevallen en opstaan: H. Allis, Spanjer ISBN 9025413676


Cursussen

Zeker als je voor het eerst gaat bevallen is het zinvol om je voor te bereiden op de bevalling. Je kunt dit doen door een zwangerschapscursus te volgen, daar leer je veel over de zwangerschap, de bevalling en de tijd erna. Je leert er goede ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen. Als je weet wat je ongeveer kunt verwachten, zul je met meer vertrouwen de bevalling tegemoet zien. Ook kan een cursus je helpen bij bepaalde lichamelijke klachten zoals rugpijn of buikpijn.

Er zijn verschillende zwangerschapscursussen in deze regio: gymnastiek, yoga, zwemmen, zwangerschapsfitness. Je vindt er vast wel eentje die bij jouw levensstijl past.

Enkele aanbieders van deze cursussen zijn:

Mochten al deze takken van sport een straf voor je zijn dan is dit een fijn boek om je voor te bereiden op de bevalling: "Duik in je weeën" door Carita Salomé. ISBN 9789049103064

 

«
copytab