houten_stetoscoop

Imke Derikx & Marwil Gommers

Beugenseweg 6 | 5831 LS Boxmeer | 0485 - 573 406

kinderwens

Op deze pagina is veel informatie te vinden. Neem rustig de tijd e.e.a. door te lezen:

 • vruchtbaarheid
 • foliumzuur
 • medicijnen
 • familie
 • werk en zwanger worden
 • voeding
 • gewicht
 • alcohol
 • roken
 • drugs
 • nog vragen?

vruchtbaarheid

Gemiddeld duurt een cyclus 28 dagen en loopt van het begin van de menstruatie tot het begin van de volgende menstruatie. Sommige vrouwen hebben een kortere of langere cyclus. Ook kan het zijn dat de cyclusduur elke maand anders is. De periode van de menstruatie tot de eisprong (ovulatie) kan variëren, afhankelijk van de cyclusduur. De periode vanaf de eisprong tot de menstruatie duurt altijd 14 dagen. Vrouwen met een kortere cyclus hebben de eisprong dus eerder en vrouwen met een langere cyclus hebben de eisprong wat later.

Als je zwanger wilt worden, is het belangrijk om je menstruatiecyclus te leren herkennen. Na de eisprong leeft de eicel waarschijnlijk enkele uren. Een spermacel heeft een iets langere levensduur: drie-eneenhalf tot zes dagen. Probeer hier rekening mee te houden als je graag zwanger wil worden.

Als je met bovenstaande informatie rekening hebt gehouden en het duurt toch langer dan een half jaar om zwanger te worden, kun je een temperatuurcurve gaan bijhouden. Door veranderingen in de hormoonhuishouding stijgt je basale lichaamstemperatuur ongeveer een halve graad rondom je eisprong. Hiermee kun je vrij exact het moment van je eisprong bepalen. De optimale tijd voor de bevruchting is dus vanaf 5 dagen vóór de ovulatie tot en met de dag van de ovulatie.

Duurt het langer dan een jaar om zwanger te worden, neem dan contact op met je huisarts.

familie

Als er bijzonderheden in de familie voorkomen, bijvoorbeeld aangeboren afwijkingen, erfelijke ziekten of doodgeboren kinderen, is het zinvol om al voordat je zwanger bent, hier meer informatie over op te vragen. Kijk maar eens op de website www.zwangerwijzer.nl Op deze site kan je op jouw situatie gericht advies krijgen door middel van een vragentest. Ook kun je kijken op www.erfelijkheid.nl.

werk en zwanger worden

Je doet er verstandig aan om te controleren of je werkplek risico's voor de vruchtbaarheid of zwangerschap oplevert. Denk je dat je werkplek risico's met zich meebrengt, vraag dan bij voorkeur advies vóór je zwanger bent bij de bedrijfsarts of arbodienst.

Voor meer informatie zie deze folder

Alcohol

Alcohol tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Het kan groeivertraging, geestelijke achterstand en afwijkingen aan hoofdje en gezicht veroorzaken. Vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven, kunnen daarom beter geen alcoholhoudende dranken gebruiken. Bovendien tast alcohol de vruchtbaarheid van vrouwen en mannen aan, dus dit advies geldt ook voor je partner tijdens de kinderwensperiode.
Lees meer op www.alcoholenzwangerschap.nl

Roken

Roken in de zwangerschap brengt duidelijke risico's met zich mee. Zelf roken, maar ook veel tijd doorbrengen in rokerige ruimtes, heeft een nadelig effect op de zwangerschap en op de vruchtbaarheid. Roken kan een miskraam veroorzaken. Bovendien kan de spermakwaliteit van de man worden aangetast. In sigaretten zitten schadelijke stoffen die zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta (moederkoek) en daardoor een verminderde zuurstoftoevoer naar het kind.

Kinderen van rokende moeders hebben daarom vaak een (te) laag geboortegewicht en worden ook vaker te vroeg geboren ten opzichte van baby's van niet-rokende moeders. Ze kunnen hierdoor kwetsbaarder zijn. Tijdens hun eerste levensjaren hebben ze vaker ziekten aan de luchtwegen. Het advies aan beide ouders luidt dan ook: stop met roken en vermijd rokerige ruimtes zoveel mogelijk!

Stoppen is vaak moeilijk omdat het om een verslaving gaat. Toch is dit hét moment om te stoppen met roken. Als stoppen met roken niet meteen lukt, kun je proberen het roken af te bouwen. Dit kan door minder sigaretten te gaan roken en door halve in plaats van hele sigaretten te roken. Wij begrijpen dat het lastig kan zijn om te stoppen met roken en zullen je daarin dan ook ondersteunen.

Informatie over stoppen met roken vind je indeze folder

Stoppen met roken verdubbelt de kans op een zwangerschap.

foliumzuur

Vanaf het moment van jullie kinderwens (dus als je stopt met anticonceptie), is het verstandig te beginnen met het slikken van foliumzuur. Dit is een vitamine die je zonder recept bij de apotheek of drogist kunt kopen. De aanbevolen hoeveelheid is 0,4 of 0,5 milligram per dag.

Foliumzuur verkleint de kans op een aantal aangeboren afwijkingen, te weten; open rug (spina bifida), buikwanddefect, open schedeltje en hazenlip (schisis). Gebruik foliumzuur tot en met 10 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie; daarna is de rug van het kindje gevormd.

medicijnen

Als je kinderwens hebt, zwanger bent of borstvoeding geeft, is het belangrijk altijd op te letten welke medicijnen je gebruikt. Sommige stoffen kunnen namelijk al vroeg in de zwangerschap schadelijke invloed hebben op de ontwikkeling van het ongeboren kind. Zo kunnen bepaalde crèmes bijvoorbeeld een schadelijke dosis vitamine A bevatten. Ook mogen niet alle hoestdranken, neusspray's en homeo­pathische medicijnen in de zwangerschap gebruikt worden. Indien je twijfelt of je een bepaald medicijn mag gebruiken, informeer dan altijd bij je huisarts of apotheek.

Als je een keer hoofdpijn hebt, mag je gerust paracetamol gebruiken, maar houd je dan wel aan de dosering in de bijsluiter. Gebruik geen aspirine, ibuprofen of andere pijnstillers. Mochten de pijnklachten lang aanhouden of niet overgaan, neem dan contact op met je huisarts.

voeding

Een goede voeding kan van invloed zijn op de vruchtbaarheid. Je doet er goed aan te streven naar een algehele goede voeding. Een verscheidenheid aan voedingsmiddelen met weinig vet en een hoge voedingswaarde uit alle voedselgroepen zorgen ervoor dat je de vitaminen en mineralen binnenkrijgt die noodzakelijk zijn voor een optimale voortplantingsfunctie. Wanneer je bang bent te weinig vitaminen en mineralen binnen te krijgen, kun je een vitaminepreparaat gebruiken. Kies wel multivitaminen die geschikt zijn voor zwangeren.

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen waarmee je tijdens de zwangerschap moet oppassen en daar kun je nu alvast rekening mee houden. Zie hiervoor www.voedingscentrum.nl

gewicht

Vrouwen die een onder- of overgewicht hebben, kunnen vaak moeilijker zwanger worden. Een gezonde Body Mass Index (BMI) is tussen de 20-25. Bij een BMI tussen de 25-30 is het verstandig om af te vallen. Bij een BMI boven de 30 is het medisch gezien noodzakelijk om af te vallen.

Dit kan soms erg moeilijk zijn. Als het op een verantwoorde wijze afvallen niet lukt of je zou hier graag ondersteuning in krijgen, kan je huisarts je verwijzen naar een diëtiste. Vergoeding voor de diëtiste zit in je basisverzekering. Indien je al zwanger bént, is het niet verstandig om te lijnen. Is je BMI beneden de 18,5 dan ben je te mager. Het is dan verstandig om een paar kilo's aan te komen. Ook daarbij kan een diëtiste je begeleiden.

Op www.voedingscentrum.nl . vind je een Body Mass Index rekenmodule en kun je berekenen of je een gezond gewicht hebt.

Drugs

Drugsgebruik en kinderwens of zwangerschap zijn geen goede combinatie.
Harddrugs zijn slecht voor het ongeboren kind. Het kind raakt verslaafd en moet na de geboorte afkicken op een couveuseafdeling. Ook komt vroeggeboorte vaak voor en is het risico op overlijden vlak voor of na de geboorte verhoogd. Door zuurstoftekort kan een groeiachterstand ontstaan.

Het gebruik van softdrugs wordt afgeraden, mede omdat dit vaak in combinatie met tabak wordt gebruikt. Mocht je drugs gebruiken, neem dan voordat je kinderwens hebt contact op met de huisarts. Praat er open over en wees niet bang om te vertellen wat en hoeveel je gebruikt. Lees hier meer.

nog vragen?

Kijk eens op www.zwangerstraks.nl of op www.strakszwangerworden.nl

Voor het stellen van vragen over jouw persoonlijke situatie kun je bellen met onze praktijk op het algemene telefoonnummer: 0485 - 573 406

© Verloskundigenpraktijk Boxmeer | website: roodvos