Verloskundigen praktijk Boxmeer, Maria van Gorp, Marwil Gommers en Imke Derikx
zwanger

De kraamtijd

De kraamverzorgende is er om ons te assisteren bij de bevalling en om tijdens het kraambed gedurende acht dagen jullie steun en toeverlaat te zijn. Zij zal de controles van moeder en kind uitvoeren en je helpen bij de verzorging van je kindje, ook zal ze wat huishoudelijke taken uitvoeren. Zij noteert alles in een zgn. "zorgdossier" en neemt contact met ons op bij bijzonderheden.

muisjes-rose-blauw

De belangrijkste redenen waarom de kraamzorg onmisbaar is:

Al vroeg in de zwangerschap kun je je aanmelden bij een kraamzorgorganisatie. Je ontvangt van hen een informatiepakket.
In onze regio wordt met name gebruik gemaakt van de diensten van:


Verloskundige nazorg

Na de bevalling komen wij in de eerste week regelmatig op bezoek om te kijken of het goed gaat met jou en jouw kindje. De dagelijkse lichamelijke controles worden door de kraamverzorgende bijgehouden in het zorgdossier dat wij inkijken als we bij je op bezoek zijn. Jullie baby wordt na de geboorte en op de 3e, 5e en 8e dag gewogen door de kraamverzorgende zodat het wegen altijd met dezelfde weegschaal gebeurt.

Wij zijn verantwoordelijk voor de medische zorg.
Zaken waar wij ons bijvoorbeeld mee bezig houden zijn:

Kind

  • Algemene indruk/ tevredenheid
  • Plassen&ontlasting
  • Voeding (borst- en/of kunstvoeding)
  • Groei
  • Eventueel geel-zien

Wanneer er een acuut probleem is zijn wij het aanspreekpunt en altijd bereikbaar via ons praktijknummer 0485-573406.

Gehoortest en hielprik

Tussen de 4e en 7e dag na de geboorte komt een medewerker van de Thuiszorg bij je thuis voor de Gehoortest en de Hielprik

Afronden

Als er zich problemen voordoen tijdens de kraamweek en het nodig is de kraamzorg te verlengen kan dit vaak, in overleg met de kraamzorginstelling en verzekeraar, geregeld worden. Als alles goed gaat wordt het kraambed op de 8e dag afgesloten. Bij ons laatste huisbezoek zullen we o.a. de anticonceptie bespreken.
Vanaf het moment dat wij afsluiten neemt het consultatiebureau de zorg over voor het kindje. In de kraamweek wordt door hen met jullie contact opgenomen om een afspraak te maken. De eerste keer komt de verpleegkundige van het consultatiebureau bij jullie thuis, meestal een paar dagen nadat de kraamverzorgende er niet meer is. Voor de moeder zijn wij tot 6 weken na de bevalling aanspreekpunt voor als je vragen of problemen hebt die te maken hebben met het bevallen zijn. Je huisarts krijgt van ons een verslag van de bevalling. Soms neemt hij/zij dan telefonisch contact op of komt op kraambezoek om jullie te feliciteren met jullie kindje.

6 weken na de bevalling

parkingbord

Als je het prettig vindt kom je 6 weken na de bevalling nog een keer op nacontrole bij ons op de praktijk. Je mag daar dan een afspraak voor maken met de verloskundige die jouw bevalling begeleid heeft. Het is niet noodzakelijk voor de controle maar natuurlijk vinden we het heel leuk als je je kindje meebrengt! Tijdens deze controle bespreken we hoe alles is verlopen, hoe je herstel is en hoe je je voelt als kersverse ouder. Als je hechtingen hebt gehad kunnen we kijken of alles normaal is genezen. Eventueel meten we je bloeddruk en controleren we, als je nog ijzer gebruikt of je moe voelt, je Hb.

Evaluatie

Zwangerschap en bevalling bij de gynaecoloog gehad?

Als je vanwege een medische indicatie bij de gynaecoloog onder controle bent geweest en je mag binnen 8 dagen na de bevalling naar huis zal men je in het ziekenhuis verzoeken:


Aangifte

Aangifte van geboorte moet binnen drie dagen na de dag van de bevalling gebeuren in de gemeente waar het kind geboren is.

De vader is verplicht tot aangifte. De moeder is altijd bevoegd tot aangifte. Als de vader ontbreekt of hij is verhinderd dan kan iemand die bij de bevalling aanwezig was aangifte doen. Degene die aangeeft moet een geldig legitimatiebewijs meenemen. Als de ouders getrouwd zijn mag je het trouwboekje meenemen naar het gemeentehuis, de naam van het kind wordt daar dan ingeschreven. Voor het aangeven van je kindje in de Gemeente Boxmeer krijg je van ons of uit het Maasziekenhuis een ingevuld formulier mee.


Ongebruikt kraammateriaal

Soms blijven materialen uit een kraampakket ongebruikt omdat je bijvoorbeeld in het ziekenhuis bent bevallen. Ze zijn vaak volumineus en liggen in de weg. Als je er geen bestemming voor weet kun je ze aan ons meegeven of wat je er van over hebt op de nacontrole-afspraak meenemen. Wij zijn namelijk inzamelpunt voor Stichting Baby Hope. Deze stichting verzamelt watten, verbanden, kraammatrassen, luiertapes en navelklemmen voor kraamprojecten in Afrika, Zuid-Amerika en Oost-Europa. Doel is meer hygiëne tijdens bevallingen wat weer kan bijdrage aan afname van de babysterfte daar. Kijk maar eens op www.stichtingbabyhope.org

Nog wat tips


«

copytab