houten_stetoscoop

Marwil Gommers, Imke Derikx, Marinda Hendriks

Beugenseweg 6 | 5831 LS Boxmeer | 0485 - 573 406

Leefstijl

Leefstijl. Invloeden en omstandigheden op en bij je zwangerschap.
Uitleg en advies in geval van een miskraam.

  • voeding
  • diëtiste
  • werk
  • sporten
  • seks
  • schadelijke stoffen en straling
  • medicijngebruik
  • sauna, zonnebank en bubbelbad
  • besmettelijke ziekten
  • adviezen bij bekkenklachten
  • vliegvakanties
  • borstvoeding/fles
  • miskraam

Voeding

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk gezond en gevarieerd te eten. Eet bij voorkeur vers bereid voedsel en bewaar het zo kort mogelijk in de koelkast. Eten voor twee is niet nodig. De zwangerschap vraagt inderdaad extra energie maar de meeste vrouwen bewegen minder tijdens de zwangerschap waardoor ze ook minder energie verbruiken. Daarom is het niet nodig om veel extra te eten.

Wat je wel extra nodig hebt zijn de vitaminen foliumzuur en vitamine D:

  • Foliumzuur:
    Foliumzuur is een vitamine dat de kans op het krijgen van een kindje met een open ruggetje, buikje of gehemelte sterk verkleint. We adviseren je dan ook om zodra je weet dat je zwanger bent (liefst al zodra je kinderwens hebt) te beginnen met een tablet van 0,4 of 0,5 mg per dag, tot een zwangerschapsduur van 10 weken. Foliumzuur is zonder recept bij apotheek, drogist of supermarkt verkrijgbaar.
  • Vitamine D:
    Tijdens de zwangerschap is voldoende vitamine D belangrijk voor een goede opname van calcium voor de instandhouding en opbouw van de botten van moeder en kind. Omdat het niet mogelijk is de hoeveelheid vitamine D die tijdens de zwangerschap extra nodig is met de voeding op te nemen raden we je aan tijdens de hele zwangerschap 10 microgram extra te gebruiken.
    Als je een multivitamine wil gebruiken, dan kun je een multivitamine nemen die volgens de bijsluiter geschikt is tijdens de zwangerschap. Let er dan wel op dat er 10 microgram vit D in zit.

Vegetariër?

Geen probleem, het is wel belangrijk dat je voldoende ijzer en vitamine-B binnenkrijgt. Die zitten vooral in volkorenproducten, peulvruchten, aardappelen, eieren en zuivelproducten. IJzer zit ook in noten, appelstroop en gedroogde abrikozen.

Ramadan:

Vasten tijdens zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding is een zware opgave. We respecteren je wens om samen met familie en vrienden te vasten, maar het kan zijn dat we je om medische redenen adviseren om te stoppen met vasten. Door langdurig vochttekort overdag en schommelingen in het suikergehalte van het bloed kun je hoofdpijn krijgen, je misselijk voelen en flauwvallen. Bovendien kun je je erg moe voelen doordat je laat opblijft en weer vroeg opstaat om samen te eten en bidden.

Kijk voor een gezonde voeding in de zwangerschap en wat je beter wel en niet kunt eten en doen op:
voedingscentrum: eten en drinken tijdens de zwangerschap

Hier vind je ook tips:

  • tegen misselijkheid
  • voor voldoende ijzer
  • voor een goede stoelgang
  • tegen maagzuurklachten

Diëtiste

Mocht je behoefte hebben aan begeleiding van een diëtiste tijdens je zwangerschap neem dan even contact op.

Werk

Je werkgever moet ervoor zorgen dat je veilig en gezond kunt werken tijdens de zwangerschap en de periode van borstvoeding. Je blijft zo veel mogelijk je eigen werk doen. Als dit niet mogelijk is, kunnen je werkzaamheden of werktijden worden aangepast.

Kijk voor meer informatie op:Aanpassing werk bij zwangerschap
En ook:Schadelijke stoffen

Sporten

Je kunt gewoon blijven sporten maar vaak merk je dat je het op een lager pitje moet doen omdat je eerder moe bent. Als het sporten klachten geeft kun je er beter mee stoppen.

Seks

Seks mag tijdens de gezonde zwangerschap. Soms is er minder behoefte om te vrijen, soms meer. Gemeenschap kan geen miskraam of beschadiging van het kind veroorzaken maar een enkele keer wel een bloedinkje geven (contactbloeding), dat kan geen kwaad en komt doordat de baarmoedermond meer doorbloed is in de zwangerschap.

Schadelijke stoffen en straling

  • Gebruik, als je wil verven, geen verf op terpentinebasis en ventileer de ruimte altijd goed.
  • Vermijd onkruid- en ongediertebestrijdingsmiddelen.
  • Van haarverf zijn geen schadelijke effecten bekend.
  • Verdoving bij de tandarts mag, maar laat de tandarts even weten dat je zwanger bent
  • Vermeld ook als je r�ntgenfoto's moet laten maken dat je zwanger bent.
  • Zonnen kan een bruine verkleuring van je gezicht veroorzaken, dit zwangerschapsmasker verdwijnt maar dat kan wel een poosje duren.

Medicijngebruik

Veel gestelde vragen over geneesmiddelen bij zwangerschap en borstvoeding: www.lareb.nl

Sauna, zonnebank en bubbelbad

Als je al regelmatig naar de sauna ging raden we je aan de eerste drie maanden van de zwangerschap niet te gaan en ook de zonnebank te vermijden omdat onbekend is of een hoge omgevingstemperatuur kwaad kan. Als je nog nooit naar de sauna bent geweest is ons advies om dat in de zwangerschap niet voor de eerste keer te doen. Bubbelbaden kun je in de laatste 6 weken van de zwangerschap beter niet doen wegens een iets verhoogde kans op infectie.

Besmettelijke ziekten

Als er iemand in je omgeving een besmettelijke ziekte heeft neem dan contact met ons op want soms kunnen besmettelijke ziekten gevolgen hebben voor het ongeboren kind.

Adviezen bij Bekkenklachten

Door hormonen kan in de zwangerschap je bekken instabieler zijn. Soms heb je daar ongemak van en als je moe bent kan het zelfs best pijn doen. Als je er last van hebt vind je hier wat tips om je bekken niet te forceren:

  • Ga niet over de pijngrens heen.
  • Let er op dat je niet op één been gaat staan (dit is een houding die velen vaak onbewust aannemen, bij bijvoorbeeld wachten voor de kassa).
  • Probeer het bekken zoveel mogelijk evenwijdig te belasten.
  • Vermijd plotselinge bewegingen (afstappen van fiets).
  • Neem op tijd rust.
  • Niet zwaar tillen.
  • Ga zitten bij het aantrekken van sokken of panty.
  • Ga tree voor tree de trap op en trek de andere voet bij.
  • Ga achterstevoren de trap af en trek de andere voet bij.

Vliegvakanties

Medisch is er geen bezwaar tegen vliegreizen voor moeder en kind. De meeste luchtvaartmaatschappijen accepteren zwangeren tot 34 weken.
Als je zwanger bent is het niet raadzaam om op vakantie te gaan in landen waarvoor vaccinatie noodzakelijk is.

borstvoeding

Babyvoeding

- Borstvoeding

Iedereen weet dat borstvoeding de beste voeding is voor de baby en ook voor jezelf heeft het veel voordelen. De meeste zwangeren kiezen er dan ook voor om straks borstvoeding te gaan geven. Maar soms is het geven van borstvoeding niet mogelijk of moeilijker omdat je bijvoorbeeld een borstoperatie hebt gehad. Ook kan het zijn dat het geven van borstvoeding naar jouw idee absoluut niks voor jou is. Tijdens de zwangerschapscontroles zullen we dit onderwerp samen bespreken.

Kijk eens op:Bevallen in het Maasziekenhuis > Borstvoeding

Daar vind je een voorlichtingsfilm van ons samenwerkingsverband Geboortezorg Boxmeer.
Je kunt die ook bekijken op onze home-pagina

- Flesvoeding

De kunstvoedingen die je in Nederland kunt kopen zijn prima.
Tip: kies voor een voeding die in jouw buurtsuper of drogist steeds voorradig is, dan grijp je niet vlug mis.

Miskraam

Een miskraam komt vaak voor. Bij 10 tot 20% van de zwangerschappen gaat het mis nadat de test positief was. In zoverre is een miskraam verdrietig, maar niet meteen iets om je zorgen over te maken. Meestal betreft het een ingreep van de natuur omdat er rond de bevruchting een afwijking is ontstaan.

Bloedverlies en een miskraam

Dikwijls is vaginaal bloedverlies een van de eerste verschijnselen van een miskraam. Dit kan variëren van donkerbruin tot helderrood bloedverlies. Bloedverlies wil niet zeggen dat de zwangerschap zéker in een miskraam eindigt. In ongeveer de helft van de gevallen van bloedverlies treedt werkelijk een miskraam op, in de overige gevallen heeft het bloedverlies een andere oorzaak.

Wat te doen bij bloedverlies

Je kunt ons altijd op de hoogte brengen, echter bij matig bloedverlies kunnen we in eerste instantie, medisch gezien, weinig voor je betekenen. Hoe moeilijk dit ook is, je kunt alleen maar afwachten. Het bloedverlies kan stoppen, een oorzaak kan dan meestal niet achterhaald worden. Indien het bloedverlies binnen een week niet stopt of de hoeveelheid bloedverlies ernstig toeneemt moet je contact met ons opnemen, ook als je ernstige pijnklachten krijgt.

Meerwaarde van echo-onderzoek bij bloedverlies

Begrijpelijk is dat je direct wilt weten of de zwangerschap nog intact is. Bij een hele jonge zwangerschap (jonger dan 8 weken ) heeft echoscopie weinig zin. Een ander probleem van de echo is dat het een momentopname is. Het zegt dus niets over het verdere verloop van de zwangerschap. Het is raadzaam je dit te realiseren als er toch echo-onderzoek plaatsvindt. Wanneer het bloedverlies langer dan een week aanhoudt, kan het wel zinnig zijn om een echoscopisch onderzoek te verrichten. Neem dan ieder geval contact met ons op.

Wanneer bloedverlies overgaat in een miskraam

Meestal komt een miskraam na een eerste bloedverlies binnen een aantal dagen op gang, maar soms duurt dit een paar weken. Het kan dan zijn dat je hevige buikkrampen en meer bloedverlies krijgt (de hoeveelheid van een flinke menstruatie). Dit is niet verontrustend. Voor de buikpijn kun je paracetamol gebruiken.

Na enkele uren wordt het vruchtzakje uit de baarmoeder gedreven soms met flinke stolsels. De miskraam heeft dan plaatsgevonden. De pijn verdwijnt vrijwel direct na een miskraam die normaal verloopt. Het bloedverlies vermindert snel en is vergelijkbaar met de laatste dagen van een menstruatie. Als je het vruchtzakje vindt kun je het bewaren door in een bakje water te leggen. Het is niet noodzakelijk om het te bewaren.

Echter indien je zeer royaal bloed verliest, neiging hebt tot flauwvallen of je niet lekker gaat voelen, bel ons direct. Ook als je koorts (meer dan 38° C) krijgt, tijdens of na een miskraam, moet je ons op de hoogte stellen.

Wat te doen na een miskraam?

Wanneer het bloedverlies binnen een week stopt is het waarschijnlijk dat de miskraam volledig is geweest. Jouw lichaam heeft het vruchtje in zijn geheel uitgestoten. Twee weken na de miskraam kan dit met een echo bevestigd worden. Maak hiervoor een afspraak met ons.

Bij aanhoudende klachten zoals krampende pijnen en/of zeer fors bloedverlies kan dit wijzen op een incomplete miskraam. Verder onderzoek is dan noodzakelijk.

Herstel

Het lichamelijk herstel na een miskraam is meestal vlot. Gedurende 1 tot 2 weken is er nog bloedverlies en/of bruinige afscheiding. Als het bloedverlies gestopt is, is je lichaam voldoende hersteld en mag je weer zwanger worden. De menstruatie komt meestal na ongeveer 6 weken weer op gang. Twee weken hiervoor ben je weer vruchtbaar.

Emotioneel herstel kan echter langer duren. Iedereen verwerkt een miskraam anders. Geef elkaar de tijd en de ruimte om het op je eigen manier te verwerken.

Hier vind je meer informatie.

© Verloskundigenpraktijk Boxmeer | website: roodvos