Zwanger
Deze pagina vertelt over de gang van zaken bij de eerste afspraken.
- zwangerschap
- eerste afspraak
- vervolgafspraken
Zwangerschap
Voor jou en je partner is ongetwijfeld een spannende en bijzondere tijd aangebroken. Een bezoek aan de verloskundige is meestal geruststellend, zeker in de eerste maanden als je je kindje nog niet voelt bewegen. Je hoort het hartje en kunt bij ons terecht met je vragen. Wij zullen je zwangerschap zorgvuldig controleren en ons best doen om de controles plezierig te laten verlopen.
Al aangemeld? Op de contact/aanmeld-pagina kan dat online.
Bellen kan natuurlijk ook. Op werkdagen tijdens kantooruren op ons algemene nummer: 0485 - 573 406
De eerste afspraak
Je kunt je bij ons aanmelden vanaf het moment dat je een positieve zwangerschapstest hebt. Wij bieden je de mogelijkheid een vroege echo te maken bij een zwangerschapsduur van 7-8 weken om te kijken of het hartje klopt. In het merendeel van de gevallen zal deze echo inwendig (vaginaal) gemaakt worden omdat de baarmoeder zich nog achter het schaambot bevindt.
Het intakegesprek bij de verloskundige vindt plaats als je 10-11 weken zwanger bent. Ook maken we bij deze afspraak de termijnecho, deze is medisch noodzakelijk om de uitgerekende datum vast te stellen. Deze afspraak duurt ongeveer een uur. Het beste kun je bij deze afspraak alleen je partner meenemen want er wordt veel besproken. Bij de vervolgafspraken zijn naast je partner uiteraard ook kind(eren), familie, vriend of vriendin welkom.
Wat we dan doen:
- Vragen stellen over je gezondheid, je medische achtergrond, die van je partner, je eventueel eerder geboren kind(eren) en van beider families.
- Bloeddruk meten.
- Je vragen om zonder schoenen op de weegschaal te gaan staan. We willen weten hoeveel je aankomt (of afvalt) tussen de controles door.
- Het is misschien nu al handig om te weten dat als je thuis wilt bevallen en je weegt bij een zwangerschapsduur van 37 weken 100 kilo of meer, je dat beneden moet doen. Boven bevallen kan ook niet als je een smalle wenteltrap in huis hebt. Dit zijn afspraken met de ambulancediensten.
- Vragen naar je menstruele cyclus en of je een anticonceptiemiddel gebruikt hebt.
- Een termijnecho maken. Ter bescherming van de echo-apparatuur is het noodzakelijk dat je tijdens de echo's geen piercings draagt. Afhankelijk van je zwangerschapsduur en de kwaliteit van het echobeeld kan het zijn dat we een inwendige echo maken.
- Je een zwangerschapsverklaring voor je werkgever meegeven, dat is nodig voor het zwangerschapsverlof.
- We geven je informatie over bloedonderzoek en formulieren om bloed te laten prikken op de prikkamer van het Maasziekenhuis, liefst binnen een week. Voordat je gaat prikken moet je een ponskaartje laten maken bij de balie aldaar. De bloeduitslagen krijgen wij ongeveer een week na het prikken toegestuurd. Als er een afwijkende uitslag is zullen we contact met je opnemen. Geen bericht is dus goed bericht.
- De mogelijkheden om te screenen op aangeboren afwijkingen bespreken.
- Informatie over kraamzorg geven. Zie ook de pagina kraamtijd
- Als jullie niet getrouwd zijn krijgen jullie informatie van ons over erkenning en naamgeving van jullie ongeboren kindje waarvoor je samen naar het gemeentehuis moet.
Erkenning van het kind:
Als jullie niet met elkaar zijn getrouwd, dan moet de erkenning van de ongeboren vrucht geregeld worden tijdens de zwangerschap. Dit doe je door samen naar het gemeentehuis te gaan en een formulier voor erkenning in te vullen. Tevens kan aangegeven worden welke achternaam het kind gaat krijgen.
Ben je dit vergeten te regelen, dan krijgt het kind na de geboorte automatisch de achternaam van de moeder. Doe dit op tijd want als het kind te vroeg geboren wordt kan de moeder moeilijk mee naar het gemeentehuis. Een baby moet namelijk, vanaf een zwangerschapsduur van 24 weken, binnen 3 werkdagen aangegeven worden in het gemeentehuis van de gemeente waar je kind geboren is.
Ben je getrouwd, dan zal de wettige echtgenoot de erkende vader worden van het kind. Samen beslissen jullie bij het eerste kind welke achternaam het krijgt. Volgende kinderen krijgen automatisch dezelfde achternaam.
Bij het gemeentehuis is verdere informatie over erkenning, aangifte en naamgeving te verkrijgen. - Jullie vragen beantwoorden.
- Een vervolgafspraak maken.
Wat neem je mee naar de eerste controle:
- Kopie van je legitimatiebewijs.
- Briefje met daarop de datum van de eerste dag van je laatste menstruatie en de datum waarop de zwangerschapstest positief was.
- Verzekeringskaartje.
- Een grote badhanddoek om op de onderzoeksbank te leggen, dat ligt wat lekkerder dan krakend papier (én is milieuvriendelijker).
- Als je al een keer elders bent bevallen, informatie hierover.
Alle gegevens die we tijdens de intake verzameld hebben voeren we in de computer in, hiervan wordt een uitdraai gemaakt nadat de bloeduitslagen binnen zijn gekomen.
Deze zwangerschapskaart krijg je vanaf de tweede controle mee naar huis. Hierop vullen we tijdens iedere controle alle nieuwe ontwikkelingen van je zwangerschap in.
– Neem hem dus altijd bij ieder bezoek aan de verloskundige mee —
Soms heb je hem ook nodig voor een consult bij de gynaecoloog . Het is verstandig om de kaart mee te nemen op vakantie, dan heb je altijd alle gegevens over de zwangerschap bij de hand, dat geeft een veilig gevoel.
vervolgafspraken
Gedurende de zwangerschap kom je ongeveer 10 keer bij ons op controle. Naarmate de zwangerschap vordert kom je vaker, aan het einde om de 2 weken tenzij er medische redenen zijn om wekelijks gecontroleerd te worden. We controleren door middel van uitwendig onderzoek de groei en later de ligging van je kindje. We luisteren naar het hartje, meten je bloeddruk en gewicht, geven informatie en beantwoorden je vragen.
Rond 30 weken controleren we door middel van bloedafname of je geen bloedarmoede hebt, soms eerder, afhankelijk van klachten. Urine hoef je niet standaard mee te nemen, die controleren we alleen als er een indicatie voor is. Er zijn 2 soorten onderzoek: screening op down-, edwards- en patausyndroom en de 13 en 20 weken echo.
Tijdens de zwangerschap kunnen de volgende echo's plaatsvinden:
- Vroege echo bij 7-8 weken zwangerschap, indien gewenst ter vaststelling vitaliteit zwangerschap.
- Termijnbepaling: bij 10-12 weken maken we een echo ter bepaling van de uitgerekende datum.
- Prenatale screening
In Nederland kun je als zwangere de keuze maken om je ongeboren kind te laten onderzoeken op een aantal afwijkingen zonder dat hier een medische indicatie voor is. Dit wordt prenatale screening genoemd. Er zijn 2 soorten onderzoek: screening op down-, edwards- en patausyndroom en de 20 weken echo. Deze onderzoeken zijn niet verplicht; je beslist zelf of je van deze mogelijkheid gebruik wilt maken.
Je kan meer informatie vinden op www.pns.nl(Pre- en neonatale screeningen) - Een liggingsecho rond de 36ste week, die doen we ook zelf. Mocht er een stuitligging bestaan dan is er de mogelijkheid om uitwendig je kindje te keren.
Deze versiepoging kan, als de omstandigheden gunstig zijn, verricht worden door het versieteam in het Maasziekenhuis (een gynaecoloog en een verloskundige). Het is zinvol om een versiepoging te doen omdat er bij een stuitligging meer kans is op complicaties dan bij een hoofdligging, voor zowel moeder als kind tijdens en na de bevalling.
Als het nodig is wordt er eerder of tussendoor een echo gemaakt.
Wat neem je mee naar de vervolgcontroles:
- grote badhanddoek
- zwangerschapskaart
- eventueel een lijstje met vragen
Let op!
Ter bescherming van de echo-apparatuur is het noodzakelijk dat je tijdens de echo's geen piercings draagt.
© Verloskundigenpraktijk Boxmeer | website: roodvos