Verloskundigen praktijk Boxmeer, Maria van Gorp, Marwil Gommers en Imke Derikx
zwanger

Zwangerschap

Voor jou en je partner is ongetwijfeld een spannende en bijzondere tijd aangebroken. Een bezoek aan de verloskundige is meestal geruststellend, zeker in de eerste maanden als je je kindje nog niet voelt bewegen. Je hoort het hartje en kunt bij ons terecht met je vragen. Wij zullen je zwangerschap zorgvuldig controleren en ons best doen om de controles plezierig te laten verlopen.

Al aangemeld? Op de "contact/aanmeld-pagina" kan dat online.
Bellen kan natuurlijk ook. Op maandag, woensdag en vrijdagochtend tussen 09.00 en 12.00 uur op ons algemene nummer: 0485 - 573406

De eerste afspraak

Je kunt je bij ons aanmelden vanaf het moment dat je een positieve zwangerschapstest hebt. Wij bieden je de mogelijkheid een vroege echo te maken bij een zwangerschapsduur van 7-8 weken om te kijken of het hartje klopt. In het merendeel van de gevallen zal deze echo inwendig (vaginaal) gemaakt worden omdat de baarmoeder zich nog achter het schaambot bevindt.

Het intakegesprek bij de verloskundige vindt plaats als je 10-11 weken zwanger bent. Ook maken we bij deze afspraak de termijnecho, deze is medisch noodzakelijk om de uitgerekende datum vast te stellen. Deze afspraak duurt ongeveer een uur. Het beste kun je bij deze afspraak alleen je partner meenemen want er wordt veel besproken. Bij de vervolgafspraken zijn naast je partner uiteraard ook kind(eren), familie, vriend of vriendin welkom.

Wat we dan doen:

 • Vragen stellen over je gezondheid, je medische achtergrond, die van je partner, je eventueel eerder geboren kind(eren) en van beider families.
 • bloeddrukmeter
 • Bloeddruk meten.
 • Je vragen om zonder schoenen op de weegschaal te gaan staan. We willen weten hoeveel je aankomt (of afvalt) tussen de controles door.
  Het is misschien nu al handig om te weten dat als je thuis wilt bevallen en je weegt bij een zwangerschapsduur van 37 weken 100 kilo of meer, je dat beneden moet doen. Boven bevallen kan ook niet als je een smalle wenteltrap in huis hebt. Dit zijn afspraken met de ambulancediensten.
 • Vragen naar je menstruele cyclus en of je een anticonceptiemiddel gebruikt hebt.
 • Een termijnecho maken. Ter bescherming van de echo-apparatuur is het noodzakelijk dat je tijdens de echo's geen piercings draagt. Afhankelijk van je zwangerschapsduur en de kwaliteit van het echobeeld kan het zijn dat we een inwendige echo maken.
 • Je een zwangerschapsverklaring voor je werkgever meegeven, dat is nodig voor het zwangerschapsverlof.
 • We geven je informatie over bloedonderzoek en formulieren om bloed te laten prikken op de prikkamer van het Maasziekenhuis, liefst binnen een week. Voordat je gaat prikken moet je een ponskaartje laten maken bij de balie aldaar. De bloeduitslagen krijgen wij ongeveer een week na het prikken toegestuurd. Als er een afwijkende uitslag is zullen we contact met je opnemen. Geen bericht is dus goed bericht.
 • De mogelijkheden om te screenen op aangeboren afwijkingen bespreken.
 • Informatie over kraamzorg geven. Zie ook depagina kraamtijd
 • Als jullie niet getrouwd zijn krijgen jullie informatie van ons over erkenning en naamgeving van jullie ongeboren kindje waarvoor je samen naar het gemeentehuis moet.
  Erkenning van het kind:
  Als jullie niet met elkaar zijn getrouwd, dan moet de erkenning van de ongeboren vrucht geregeld worden tijdens de zwangerschap. Dit doe je door samen naar het gemeentehuis te gaan en een formulier voor erkenning in te vullen. Tevens kan aangegeven worden welke achternaam het kind gaat krijgen.
  Ben je dit vergeten te regelen, dan krijgt het kind na de geboorte automatisch de achternaam van de moeder. Doe dit op tijd want als het kind te vroeg geboren wordt kan de moeder moeilijk mee naar het gemeentehuis. Een baby moet namelijk, vanaf een zwangerschapsduur van 24 weken, binnen 3 werkdagen aangegeven worden in het gemeentehuis van de gemeente waar je kind geboren is.
  Ben je getrouwd, dan zal de wettige echtgenoot de erkende vader worden van het kind. Samen beslissen jullie bij het eerste kind welke achternaam het krijgt. Volgende kinderen krijgen automatisch dezelfde achternaam.
  Bij het gemeentehuis is verdere informatie over erkenning, aangifte en naamgeving te verkrijgen.
 • Jullie vragen beantwoorden.
  Alle aanstaande ouders adviseren deze folder te lezen (also available in english)
 • Een vervolgafspraak maken.

Wat neem je mee naar de eerste controle:

 • Kopie van je legitimatiebewijs.
 • Briefje met daarop de datum van de eerste dag van je laatste menstruatie en de datum waarop de zwangerschapstest positief was.
 • Verzekeringskaartje.
 • Een grote badhanddoek om op de onderzoeksbank te leggen, dat ligt wat lekkerder dan krakend papier (én is milieuvriendelijker).
 • Als je al een keer elders bent bevallen, informatie hierover.

Alle gegevens die we tijdens de intake verzameld hebben voeren we in de computer in, hiervan wordt een uitdraai gemaakt nadat de bloeduitslagen binnen zijn gekomen.
Deze zwangerschapskaart krijg je vanaf de tweede controle mee naar huis. Hierop vullen we tijdens iedere controle alle nieuwe ontwikkelingen van je zwangerschap in.
—  Neem hem dus altijd bij ieder bezoek aan de verloskundige mee  —.
Soms heb je hem ook nodig voor een consult bij de gynaecoloog . Het is verstandig om de kaart mee te nemen op vakantie, dan heb je altijd alle gegevens over de zwangerschap bij de hand, dat geeft een veilig gevoel.

Vervolgafspraken

harttonenGedurende de zwangerschap kom je ongeveer 12 keer bij ons op controle. Naarmate de zwangerschap vordert kom je vaker, aan het einde om de 2 weken tenzij er medische redenen zijn om wekelijks gecontroleerd te worden. We controleren door middel van uitwendig onderzoek de groei en later de ligging van je kindje. We luisteren naar het hartje, meten je bloeddruk en gewicht, geven informatie en beantwoorden je vragen.

Rond 30 weken controleren we door middel van een vingerprikje of je geen bloedarmoede hebt, soms eerder, afhankelijk van klachten. Urine hoef je niet standaard mee te nemen, die controleren we alleen als er een indicatie voor is.

Tijdens de zwangerschap kunnen de volgende echo's plaatsvinden:

 • Vroege echo bij 7-8 weken zwangerschap, indien gewenst ter vaststelling vitaliteit zwangerschap.
 • Termijnbepaling: bij 10-11 weken maken we een echo ter bepaling van de uitgerekende datum.
 • De combinatietest; een onderzoek bestaande uit een echo waarbij de nekplooi van de baby wordt gemeten, de leeftijd van de moeder en een bloedonderzoek.
  Meer informatie.
  Indien je geen medische indicatie hebt voor de combinatietest valt deze niet onder de basisverzekering en wordt deze niet vergoed door je zorgverzekeraar. Je moet de kosten hiervoor dus zelf betalen.
 • Prenatale screening
  In Nederland kun je als zwangere de keuze maken om je ongeboren kind te laten onderzoeken op een aantal afwijkingen zonder dat hier een medische indicatie voor is. Dit wordt prenatale screening genoemd. Er zijn 2 soorten onderzoek: screening op down-, edwards- en patausyndroom en de 20 weken echo. Deze onderzoeken zijn niet verplicht; je beslist zelf of je van deze mogelijkheid gebruik wilt maken.
  Je kan meer informatie vinden op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl
 • een liggingsecho rond de 36ste week, die doen we ook zelf. Mocht er een stuitligging bestaan dan is er de mogelijkheid om uitwendig je kindje te keren. Deze versiepoging kan, als de omstandigheden gunstig zijn, verricht worden door het versieteam in het Maasziekenhuis (een gynaecoloog en een verloskundige). Het is zinvol om een versiepoging te doen omdat er bij een stuitligging meer kans is op complicaties dan bij een hoofdligging, voor zowel moeder als kind tijdens en na de bevalling.

Let op!

Ter bescherming van de echo-apparatuur is het noodzakelijk dat je tijdens de echo's geen piercings draagt.

Als het nodig is wordt er eerder of tussendoor een echo gemaakt.

Wat neem je mee naar de vervolgcontroles:

 • grote badhanddoek
 • zwangerschapskaart
 • eventueel een lijstje met vragen

 

«

Voeding

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk gezond en gevarieerd te eten. Eet bij voorkeur vers bereid voedsel en bewaar het zo kort mogelijk in de koelkast. Eten voor twee is niet nodig. De zwangerschap vraagt inderdaad extra energie maar de meeste vrouwen bewegen minder tijdens de zwangerschap waardoor ze ook minder energie verbruiken. Daarom is het niet nodig om veel extra te eten.

Wat je wel extra nodig hebt zijn de vitaminen foliumzuur en vitamine D:

 • Foliumzuur:
  Foliumzuur is een vitamine dat de kans op het krijgen van een kindje met een open ruggetje, buikje of gehemelte sterk verkleint. We adviseren je dan ook om zodra je weet dat je zwanger bent (liefst al zodra je kinderwens hebt) te beginnen met een tablet van 0,4 of 0,5 mg per dag, tot een zwangerschapsduur van 10 weken. Foliumzuur is zonder recept bij apotheek, drogist of supermarkt verkrijgbaar.
 • Vitamine D:
  Tijdens de zwangerschap is voldoende vitamine D belangrijk voor een goede opname van calcium voor de instandhouding en opbouw van de botten van moeder en kind. Omdat het niet mogelijk is de hoeveelheid vitamine D die tijdens de zwangerschap extra nodig is met de voeding op te nemen raden we je aan tijdens de hele zwangerschap 10 microgram extra te gebruiken.
  Als je een multivitamine wil gebruiken, dan kun je een multivitamine nemen die volgens de bijsluiter geschikt is tijdens de zwangerschap. Let er dan wel op dat er 10 microgram vit D in zit.

Vegetariër?
Geen probleem, het is wel belangrijk dat je voldoende ijzer en vitamine-B binnenkrijgt. Die zitten vooral in volkorenproducten, peulvruchten, aardappelen, eieren en zuivelproducten. IJzer zit ook in noten, appelstroop en gedroogde abrikozen.

Ramadan:
Vasten tijdens zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding is een zware opgave. We respecteren je wens om samen met familie en vrienden te vasten, maar het kan zijn dat we je om medische redenen adviseren om te stoppen met vasten. Door langdurig vochttekort overdag en schommelingen in het suikergehalte van het bloed kun je hoofdpijn krijgen, je misselijk voelen en flauwvallen. Bovendien kun je je erg moe voelen doordat je laat opblijft en weer vroeg opstaat om samen te eten en bidden.

Kijk voor een gezonde voeding in de zwangerschap en wat je beter wel en niet kunt eten en doen op: voedingscentrum: eten en drinken tijdens de zwangerschap

Hier vind je ook tips:

 • tegen misselijkheid
 • voor voldoende ijzer
 • voor een goede stoelgang
 • tegen maagzuurklachten

Diëtiste

Mocht je behoefte hebben aan begeleiding van een diëtiste tijdens je zwangerschap neem dan even contact op.

Werk

Je werkgever moet ervoor zorgen dat je veilig en gezond kunt werken tijdens de zwangerschap en de periode van borstvoeding. Je blijft zo veel mogelijk je eigen werk doen. Als dit niet mogelijk is, kunnen je werkzaamheden of werktijden worden aangepast.
Kijk voor meer informatie op:Aanpassing werk bij zwangerschap

En ook: Schadelijke stoffen

Sporten

Je kunt gewoon blijven sporten maar vaak merk je dat je het op een lager pitje moet doen omdat je eerder moe bent. Als het sporten klachten geeft kun je er beter mee stoppen.

Seks

Seks mag tijdens de gezonde zwangerschap. Soms is er minder behoefte om te vrijen, soms meer. Gemeenschap kan geen miskraam of beschadiging van het kind veroorzaken maar een enkele keer wel een bloedinkje geven (contactbloeding), dat kan geen kwaad en komt doordat de baarmoedermond meer doorbloed is in de zwangerschap.

Schadelijke stoffen en straling

 • Gebruik, als je wil verven, geen verf op terpentinebasis en ventileer de ruimte altijd goed.
 • Vermijd onkruid- en ongediertebestrijdingsmiddelen.
 • Van haarverf zijn geen schadelijke effecten bekend.
 • Verdoving bij de tandarts mag, maar laat de tandarts even weten dat je zwanger bent
 • Vermeld ook als je röntgenfoto's moet laten maken dat je zwanger bent.
 • Zonnen kan een bruine verkleuring van je gezicht veroorzaken, dit zwangerschapsmasker verdwijnt maar dat kan wel een poosje duren.

Medicijngebruik

Veel gestelde vragen over geneesmiddelen bij zwangerschap en borstvoeding: www.lareb.nl

Sauna, zonnebank en bubbelbad

Als je al regelmatig naar de sauna ging raden we je aan de eerste drie maanden van de zwangerschap niet te gaan en ook de zonnebank te vermijden omdat onbekend is of een hoge omgevingstemperatuur kwaad kan. Als je nog nooit naar de sauna bent geweest is ons advies om dat in de zwangerschap niet voor de eerste keer te doen. Bubbelbaden kun je in de laatste 6 weken van de zwangerschap beter niet doen wegens een iets verhoogde kans op infectie.

Besmettelijke ziekten

Als er iemand in je omgeving een besmettelijke ziekte heeft neem dan contact met ons op want soms kunnen besmettelijke ziekten gevolgen hebben voor het ongeboren kind.

Adviezen bij Bekkenklachten

Door hormonen kan in de zwangerschap je bekken instabieler zijn. Soms heb je daar ongemak van en als je moe bent kan het zelfs best pijn doen. Als je er last van hebt vind je hier wat tips om je bekken niet te forceren:

 • Ga niet over de pijngrens heen.
 • Let er op dat je niet op één been gaat staan (dit is een houding die velen vaak onbewust aannemen, bij bijvoorbeeld wachten voor de kassa).
 • Probeer het bekken zoveel mogelijk evenwijdig te belasten.
 • Vermijd plotselinge bewegingen (afstappen van fiets).
 • Neem op tijd rust.
 • Niet zwaar tillen.
 • Ga zitten bij het aantrekken van sokken of panty.
 • Ga tree voor tree de trap op en trek de andere voet bij.
 • Ga achterstevoren de trap af en trek de andere voet bij.

Vliegvakanties

Medisch is er geen bezwaar tegen vliegreizen voor moeder en kind. De meeste luchtvaartmaatschappijen accepteren zwangeren tot 34 weken.
Als je zwanger bent is het niet raadzaam om op vakantie te gaan in landen waarvoor vaccinatie noodzakelijk is

 

«

Miskraam

Een miskraam komt vaak voor. Bij 10 tot 20% van de zwangerschappen gaat het mis nadat de test positief was. In zoverre is een miskraam verdrietig, maar niet meteen iets om je zorgen over te maken. Meestal betreft het een ingreep van de natuur omdat er rond de bevruchting een afwijking is ontstaan.

Bloedverlies en een miskraam

Dikwijls is vaginaal bloedverlies een van de eerste verschijnselen van een miskraam. Dit kan variëren van donkerbruin tot helderrood bloedverlies. Bloedverlies wil niet zeggen dat de zwangerschap zéker in een miskraam eindigt. In ongeveer de helft van de gevallen van bloedverlies treedt werkelijk een miskraam op, in de overige gevallen heeft het bloedverlies een andere oorzaak.

Wat te doen bij bloedverlies

Je kunt ons altijd op de hoogte brengen, echter bij matig bloedverlies kunnen we in eerste instantie, medisch gezien, weinig voor je betekenen. Hoe moeilijk dit ook is, je kunt alleen maar afwachten. Het bloedverlies kan stoppen, een oorzaak kan dan meestal niet achterhaald worden. Indien het bloedverlies binnen een week niet stopt of de hoeveelheid bloedverlies ernstig toeneemt moet je contact met ons opnemen, ook als je ernstige pijnklachten krijgt.

Meerwaarde van echo-onderzoek bij bloedverlies

Begrijpelijk is dat je direct wilt weten of de zwangerschap nog intact is. Bij een hele jonge zwangerschap (jonger dan 8 weken ) heeft echoscopie weinig zin. Een ander probleem van de echo is dat het een momentopname is. Het zegt dus niets over het verdere verloop van de zwangerschap. Het is raadzaam je dit te realiseren als er toch echo-onderzoek plaatsvindt. Wanneer het bloedverlies langer dan een week aanhoudt, kan het wel zinnig zijn om een echoscopisch onderzoek te verrichten. Neem dan ieder geval contact met ons op.

Wanneer bloedverlies overgaat in een miskraam

Meestal komt een miskraam na een eerste bloedverlies binnen een aantal dagen op gang, maar soms duurt dit een paar weken. Het kan dan zijn dat je hevige buikkrampen en meer bloedverlies krijgt (de hoeveelheid van een flinke menstruatie). Dit is niet verontrustend. Voor de buikpijn kun je paracetamol gebruiken.

Na enkele uren wordt het vruchtzakje uit de baarmoeder gedreven soms met flinke stolsels. De miskraam heeft dan plaatsgevonden. De pijn verdwijnt vrijwel direct na een miskraam die normaal verloopt. Het bloedverlies vermindert snel en is vergelijkbaar met de laatste dagen van een menstruatie. Als je het vruchtzakje vindt kun je het bewaren door in een bakje water te leggen. Het is niet noodzakelijk om het te bewaren.

Echter indien je zeer royaal bloed verliest, neiging hebt tot flauwvallen of je niet lekker gaat voelen, bel ons direct. Ook als je koorts (meer dan 38° C) krijgt, tijdens of na een miskraam, moet je ons op de hoogte stellen.

Wat te doen na een miskraam?

Wanneer het bloedverlies binnen een week stopt is het waarschijnlijk dat de miskraam volledig is geweest. Jouw lichaam heeft het vruchtje in zijn geheel uitgestoten. Twee weken na de miskraam kan dit met een echo bevestigd worden. Maak hiervoor een afspraak met ons.

Bij aanhoudende klachten zoals krampende pijnen en/of zeer fors bloedverlies kan dit wijzen op een incomplete miskraam. Verder onderzoek is dan noodzakelijk.

Herstel

Het lichamelijk herstel na een miskraam is meestal vlot. Gedurende 1 tot 2 weken is er nog bloedverlies en/of bruinige afscheiding. Als het bloedverlies gestopt is, is je lichaam voldoende hersteld en mag je weer zwanger worden. De menstruatie komt meestal na ongeveer 6 weken weer op gang. Twee weken hiervoor ben je weer vruchtbaar.

Emotioneel herstel kan echter langer duren. Iedereen verwerkt een miskraam anders. Geef elkaar de tijd en de ruimte om het op je eigen manier te verwerken.

Hier vind je meer informatie.

 

«

Borstvoeding

borstvoeding

Iedereen weet dat borstvoeding de beste voeding is voor de baby en ook voor jezelf heeft het veel voordelen. De meeste zwangeren kiezen er dan ook voor om straks borstvoeding te gaan geven. Maar soms is het geven van borstvoeding niet mogelijk of moeilijker omdat je bijvoorbeeld een borstoperatie hebt gehad. Ook kan het zijn dat het geven van borstvoeding naar jouw idee absoluut niks voor jou is. Tijdens de zwangerschapscontroles zullen we dit onderwerp samen bespreken.
Kijk alvast maar eens op:
Voedingscentrum over borstvoeding
En ook op: Borstvoedingnatuurlijk

Flesvoeding

flesje

De kunstvoedingen die je in Nederland kunt kopen zijn prima.
Tip: kies voor een voeding die in jouw buurtsuper of drogist steeds voorradig is, dan grijp je niet vlug mis.


«

De groeikalender. Een kleine 300 dagen van week tot week

Een printbare versie is hier te downloaden (pdf, 670 KB), om naast je bed te leggen ...?


Week 1 - Rekenlesje

week-01

Je zou kunnen zeggen dat je deze en de volgende week cadeau krijgt. Je bent op dit moment immers nog niet zwanger. Waarom deze week toch meetelt? Dat is om zo nauwkeurig mogelijk te kunnen berekenen wanneer de baby geboren wordt. Om die reden wordt er niet uitgegaan van het moment van de bevruchting (dat weet je immers niet precies), maar van de eerste dag van je laatste menstruatie. Door daar negen maanden plus zeven dagen bij op te tellen, kun je zelf berekenen wat de uitgerekende datum is. Het gaat uiteraard om een schatting. Of de baby ook exact op die dag komt, is nog maar zeer de vraag.

Week 2 - Een miniscule kans

week-02

Ongeveer halverwege je maandelijkse cyclus maakt een rijpe eicel zich los uit de eierstokken. Vanaf dat moment tot enkele uren later is bevruchting mogelijk. Een eicel heeft op zich geen lang leven, slechts een kleine zesendertig uur. Zaadcellen houden het langer vol, ongeveer tweeenzeventig uur. Als je een of twee dagen voor de eisprong hebt gevreeën, kunnen er dus nog levende zaadcellen aanwezig zijn. Bij elke zaadlozing komen er ruim vijfhonderdmiljoen zaadcellen vrij. Die gaan allemaal op weg naar dat ene eitje. Uiteindelijk bereiken maar een paar honderd zaadjes hun doel en krijgt er hooguit ééntje de kans het eitje binnen te dringen. Dat is het moment van de bevruchting.

Week 3 - De bevruchting

week-03

Wanneer de zaadcel met het binnenste van het eitje in contact is gekomen, voegen ze zich samen, zoals twee zeepbellen één zeepbel kunnen worden. Die kern is de eerste cel van je kind. Deze cel deelt zich vervolgens eerst door twee, dan door vier, daarna door acht en zo verder. Als het eitje zich na ongeveer een week in de baarmoederwand nestelt, is het al een klompje van zestien cellen. In dat vrijwel onzichtbare klompje ligt al oneindig veel vast, zoals de bouw van je kind, de kleur haren en ogen, de intelligentie, het karakter en zelfs de geur van de huid!

Week 4 - Taken verdelen

week-04

Het stipje in je buik groeit zo hard, dat het met het blote oog zichtbaar zou kunnen zijn. Inmiddels heeft het zich vermenigvuldigd tot enkele duizenden cellen. Onderling hebben die cellen het werk inmiddels verdeeld. De cellen die de baby gaan vormen bevinden zich aan één kant: de embryonale knoop. De cellen rondom de holte vormen over een paar weken de placenta die je kind negen maanden lang van voedsel zal voorzien. Weer een andere groep zorgt voor de vliezen. Over een paar dagen zal het trosje cellen dat je baby gaat worden zich in de baarmoeder nestelen. De eerste weken wordt je kind gevoed via de bloedvaten in de baarmoederwand.

Week 5 - Rijstkorreltje

week-05

Het klompje cellen dat straks je baby wordt, heeft nu ongeveer de maat van een korrel rijst. Het begint zelfs al een beetje vorm te krijgen. Als je het goed zou bekijken, zou je een hoofdje en een staartje kunnen ontdekken. De ontwikkeling van je kind is fascinerend. Denk alleen maar eens aan alle lichaamsdelen waarvan we er twee hebben. Twee armen, twee ogen, twee longen, twee nieren... Ze ontstaan tegelijkertijd, maar door verschillende groepen cellen. Het is haast niet te geloven dat de ene groep voor het linkeroor zorgt, terwijl een andere groep een oor met dezelfde grootte en vorm voor de rechterkant ontwikkelt! Ondertussen wordt er alles aan gedaan om van je baarmoeder een veilig nestje te maken.

Week 6 - Kloppend hartje

week-06

Het vruchtje wordt nu embryo genoemd en lijkt een beetje op een garnaaltje. Langzaam ontstaat er een duidelijk hoofdje en een nekje. Er zijn ook al beginnende oogjes die nog ver uit elkaar staan, bijna aan de zijkant van het hoofdje. In het midden van het gezichtje verschijnt het puntje van de neus. Op de echo is heel vaag de ruggengraat te zien. Er is ook al een bloedsomloop en er is een begin gemaakt met organen als lever en nieren en met het maag-darmsysteem. En, misschien wel het allerleukste om te weten, het hartje is gaan kloppen!

Week 7 - Armpjes en beentjes

week-07

De baby groeit nu 1 millimeter per dag en is ongeveer zo groot als de nagel van je pink. Vooral de ontwikkeling van de armpjes gaat razendsnel. Vorige week waren er alleen nog maar een paar knobbeltjes aan de romp zichtbaar, nu heeft de baby al duidelijk een boven- en onderarm. Over drie dagen ontwikkelt zich aan het einde van de onderarm een soort schijf, waaraan je het begin van de vijf vingertjes al kunt zien. De beentjes zijn iets later aan de beurt, In verhouding tot de rest is het hoofdje ontzettend groot. Dat zal nog een hele tijd zo blijven: pas later in de zwangerschap wordt het lijfje in verhouding wat groter. Maar een hele tijd na de geboorte krijgt het hoofdje pas de juiste proporties.

Week 8 - Kwetsbaar

week-08

Tot nu toe was de baby eigenlijk een slap vormpje. Deze week ontstaat het begin van het volledige skelet. In alle opzichten begint het 'fabriekje' nu echt te draaien: het hartje klopt zo'n zestig keer per minuut, de hersenen beginnen te functioneren en kunnen signalen uitzenden naar de organen, de maag produceert al verteringssappen, de lever maakt bloedcellen... De baby in je buik groeit op dit moment supersnel en ontwikkelt zoveel belangrijke eigenschappen, dat hij ook heel kwetsbaar is. Daarom is het juist in deze eerste weken zo belangrijk dat je schadelijke stoffen als alcohol, sigaretten en medicijnen vermijdt.

Week 9 - Mopsneusje

week-09

Vanaf deze week wordt er door de deskundigen niet meer over een embryo gesproken, maar over een foetus. Je kind kan al met de handjes (ter grootte van een erwt!) wriemelen en is in het bezit van een prachtig mopsneusje. Amper drie centimeter lang heeft hij inmiddels een echt menselijk gezicht gekregen, compleet met mondje en zelfs al een tong. Ook de armen zijn weer een stukje verder gegroeid en hebben nu handen met vingertjes. En de benen, die nu gaan groeien, hebben al knieën, enkels en tenen. Wist je dat de baby zich ook al kan bewegen? Maar dat kun je nu nog niet voelen.

Week 10 - De eerste mijlpaal

week-10

Vanaf nu is je kind compleet en zal het alleen nog maar groeien. Toch is het nog lang niet levensvatbaar. Het heeft nog maanden de tijd nodig om zich verder te ontwikkelen en de organen moeten rijpen om straks goed te kunnen werken. De baby voelt zich dus voorlopig opperbest in jouw buik. Als de organen eenmaal goed gevormd zijn, kan er niet veel meer fout gaan en dat is een geruststellende gedachte. De baby heeft nu een boven- en een onderkaak, waarin al twintig kleine knobbeltjes zitten die na de geboorte de melktandjes worden. En boven op het bolletje groeit het eerste haar! Hij houdt meestal de beentjes voor zich gevouwen en meet nu zo'n viereneenhalve centimeter.

Week 11 - Jongen of meisje

week-11

Je kind maakt een ware groeispurt door. In één week tijd is het maar liefst een volle centimeter gegroeid en verdubbeld in gewicht! Vanaf nu blijft die groei nog even in dat enorme tempo doorgaan. Pas na de zestiende week wordt het weer wat minder. Niet dat de baby er zelf erg van onder de indruk is. Je hebt zelfs kans dat hij op dit moment rustig op zijn duimpje ligt te zuigen. En dat terwijl hij zo'n belangrijke fase doormaakt. Want dit is het moment waarop de geslachtsorganen worden gevormd: de eierstokken of de zaadballen. Overigens stond meteen al bij de bevruchting vast of de baby een jongetje of een meisje wordt.

Week 12 - Grijpen en gapen

week-12

Niet alleen zuigt de baby op de duim, hij kan ook al met de handjes grijpen, de navelstreng vastpakken, zich uitrekken en af en toe heerlijk gapen. Vanaf nu krijgt hij steeds meer menselijke trekjes. De oogleden, die kort geleden zijn ontstaan, zijn klaar er. bedekken het hele oog. Ze zullen nog tot de zevende maand aan elkaar geplakt blijven. Pas dan gaan de oogjes echt open. Maar het oogwit, de iris en de pupil zitten al wel allemaal op hun plaats. Alweer een mijlpaal: wanneer je eerdaags bij de verloskundige komt, kun je misschien via de doptone het hartje horen kloppen!

Week 13 - Zichtbaar zwanger

week-13

Groeit de baby wel genoeg? Waarschijnlijk wel. Maar in de eerste maanden merk je daar zelf niet zo veel van. Nu de organen zijn gevormd, stopt hij alle energie in het groter worden en... begint er bij jou langzaam een klein buikje te groeien! Overigens zegt je eigen gewicht niets over de gezondheid van de baby. Als je zelf weinig aankomt, hoeft dat dus niet te betekenen dat je kind niet groeit. En als je juist veel aankomt, wil dat niet automatisch zeggen dat dat ook voor de baby geldt. Vanaf nu zal de verloskundige tijdens elke controle zorgvuldig je buik aftasten om de hoogte van de baarmoeder en daarmee de groei van de baby te controleren. Bij twijfel kan ze altijd een echo laten maken.

Week 14 - Rondjes zwemmen

week-14

Het kind in je buik is één en al beweeglijkheid, al kun je dat nog niet voelen. Het trappelt met de beentjes, zwaait met de handjes (op een echo is dat soms heel mooi te zien), balt die tot vuistjes en kan zelfs al gekke gezichten trekken. Ondertussen zwemt het lekker rond in het vruchtwater: het heeft immers nog alle ruimte. Af en toe port het met een elleboog of voetje tegen de baarmoeder. Pas over een paar weken zul je van die zachte bewegingen iets voelen. De baby kan het mondje openen en de lipjes samenpersen. Voor echte zuigbewe-gingen is het nog te vroeg, maar hij kan wel al slikken. Je kind drinkt zelfs kleine slokjes vruchtwater. En als het zich daarin verslikt, krijgt het de hik!

Week 15 - Koffielepeltje

week-15

Het hoofdje is nu zo groot als een knikker, de vuistjes zijn zo groot als een erwt. En in het totaal is de baby met zijn elf centimeter ongeveer even lang als een koffielepeltje. Je kind krijgt de allereerste donshaartjes. Het hele lichaam wordt ermee bedekt. Het heeft een snorretje en haren op het voorhoofd, de buik en de handjes. De haartjes blijven tot ongeveer de zevenendertigste week zitten. Waarschijnlijk houden ze het huidsmeer, dat door talgkliertjes wordt aangemaakt en de baby tegen infecties beschermt, op zijn plek. De niertjes werken al en je baby doet zelfs af en toe een plasje, dat keurig wordt afgevoerd met het verversen van het vruchtwater.

Week 16 - Tien kleine nageltjes

week-16

De vingers en teentjes hebben tien piepkleine nageltjes gekregen. En op het gezichtje komen heel voorzichtig wenkbrauwen en wimpertjes tevoorschijn. Ook de stembanden zijn klaar, maar zonder lucht kan de baby er nog geen geluid mee produceren. Heb je je een keer flink gestoten of ben je nogal hard gevallen? Dat is geen reden om in paniek te raken. De baby kan gelukkig heel wat hebben. Je zou de baarmoeder kunnen vergelijken met een ballon waar water in zit. Het vruchtwater vormt een prima bescherming en vangt de grootste klap op. Maak je je toch bezorgd, bel dan even met de verloskundige.

Week 17 - Licht en donker

week-17

De baby groeit gemiddeld zo'n twee centimeter per week en heeft nu de grootte van een tandenborstel. Hij kan sinds kort dwars door de oogleden, het vruchtwater en de baarmoeder- en buikwand heen licht en donker onderscheiden. Dus als jij met je blote buik in de zon zit, zal hij dat zeker merken!

Week 18 - Plopje?

week-18

Wist je trouwens dat je kind nu al de vingerafdrukken ontwikkelt die het zijn leven lang zal behouden? Wie weet voel je nu voor het eerst beweging: een klein "plopje" in je buik. Je baby kan jouw geduld ook erg op de proef stellen en dat je pas in de 24ste week een "plopje" voelt. Tussen de 18 en 22 weken zal de verloskundige jou sturen voor een echo waarbij de organen van de baby nauwkeurig worden bekeken of ze in aanleg goed zijn.

Week 19 - Atletisch typje

week-19

De donshaartjes van een aantal weken geleden vallen nu langzaam uit. Daarvoor in de plaats komen iets grovere haren, vooral op het hoofdje. Bij elke zwangerschapscontrole zal de verloskundige je buik aftasten om de hoogte van je baarmoeder te bepalen. Als het goed is, is de baarmoeder nu al zo ver uitgerekt, dat de verloskundige deze net onder je navel kan voelen. Als het goed is, zit je baby nu al bijna op de helft van zijn uiteindelijke lengte. En als je een heel atletisch typje draagt, zuigt hij nu met evenveel gemak op de voetjes als op de handjes!

Week 20 - Vlindertjes in je buik

week-20

De baby schopt, zwaait, en maakt salto's. Als je die capriolen nog niet hebt gevoeld, zal het waarschijnlijk niet lang meer duren voor het zover is. Of misschien heb je al wel iets gemerkt, maar het niet als bewegingen van de baby herkend, Ben je van je tweede zwanger? Dan heb je de baby misschien al veel eerder gevoeld. Dit kan zelfs al bij veertien weken! Maar ook nu geldt: misschien moet je toch nog een paar weken wachten voordat het zover is. Hoe je de baby precies herkent? Wat je voelt is misschien het beste te omschrijven als een soort vlindertje in je buik. In het begin goed te verwarren met wat gerommel in je darmen. Maar als je het een paar keer hebt gevoeld, weetje het zeker: het is de baby!

Week 21 - Baarmoeder

week-21

In theorie ben je al over de helft van je zwangerschap. Een vreemd idee... Op dit moment zal de baarmoeder al behoorlijk naar boven uitgerekt zijn en tot de navel reiken. De baby komt nu per week ongeveer zestig gram aan. Hij heeft nog steeds volop ruimte om te bewegen en dat betekent dat je hem de ene keer boven en dan weer onder in je buik zult voelen of aan de zijkant.

Week 22 - Slaaphouding

week-22

Je merkt waarschijnlijk dat de baby vooral actief wordt als jij rustig gaat liggen en dat hij slaapt als jij bezig bent. Toch is dat niet zo vreemd als het lijkt. In het eerste geval probeert je kind zijn evenwicht te herstellen, in het tweede geval wordt het door je bewegingen vanzelf in slaap gewiegd. Maar hoe actief de baby soms ook is, het grootste gedeelte van de tijd wordt er geslapen. Knus in elkaar gedoken, in de favoriete foetushouding, die overigens voor elke baby net weer even anders is. De een slaapt met de kin op de borst en opgetrokken knietjes, de ander met één gestrekt beentje, een derde houdt een handje op het hoofd. In die karakteristieke slaaphouding zal je baby zich ook na de geboorte het lekkerst voelen.

Week 23 - Ademoefening

week-23

De baby heeft nu het gewicht van één pond bereikt en bijna alle organen zijn volledig ontwikkeld. Je baby kan echt met de dag meer. Niet alleen kan hij iets stevig vastpakken en geluiden horen, hij kan sinds kort ook ademhalen. Geen lucht, maar vruchtwater ademt hij in en uit de longetjes, en dat is meteen een mooie oefening. Dat is nodig, want de longen zijn de enige organen die nog niet rijp genoeg zijn. De baby traint daarnaast ook zijn spieren door volop te bewegen. Gelukkig is de navelstreng lang genoeg om te zorgen dat hij daarvoor meer dan genoeg ruimte heeft.

Week 24 - Vertrouwde liedjes

week-24

De oortjes hebben bijna hun uiteindelijke vorm en horen steeds meer. In de eerste plaats vooral het gerommel van je darmen en het kloppen van je hart. Maar ook je (gedempte) stem. Leuk: de liedjes die je nu regelmatig zingt, zullen je baby na de geboorte bekend in de oren klinken. Dan zal hij er waarschijnlijk ook rustig van worden. Zo rustig als die vertrouwde geluiden hem kunnen maken, zo onrustig kan je baby trouwens worden van harde muziek, het slaan van een deur en harde stemmen. Dit heeft vooral te maken met je eigen reactie op die geluiden: je baby schrikt niet echt van de geluiden zelf. Je kunt nu ook contact maken: als je je hand op je buik legt, reageert je kind daar soms op.

Week 25 - Druktemaker

week-25

De baarmoeder komt nu boven je navel uit. De zachte bewegingen van eerst veranderen in stompen, woelen en schoppen. De navelstreng is zo zacht en soepel, dat je kind er niet in verstrikt kan raken. Hoe vaak je de baby moet voelen bewegen, is niet precies te zeggen. Als het wat minder is, hoeft dat helemaal niets te betekenen. Voel je de baby een paar uur niet, dan neemt hij waarschijnlijk gewoon wat rust. Ook kan je te druk bezig zijn geweest om er op te letten. Of dat je al zo gewend bent aan die kleine stompjes, dat je ze niet eens meer opmerkt. Neem bij duidelijk veel minder bewegingen contact op met de verloskundige.

Week 26 - Luistertruc

week-26

Rond deze tijd gaan de oogjes open. Of dat betekent dat je kind behalve licht en donker ook meer kan zien, is niet bekend. Er is trouwens sprake van nóg een mijlpaal: de hartslag van de baby is nu zo sterk, dat je partner -waarschijnlijk - het hartje thuis kan horen kloppen. Het enige dat hij hiervoor nodig heeft is een wc-rol-letje. Laat hem zijn oor op het rolletje leggen en het andere uiteinde zachtjes tegen je buik drukken. De beste plek is ongeveer tien centimeter onder de navel. Hoort hij na een aantal seconden niets, dan lukt het waarschijnlijk wel als hij het rolletje een beetje verschuift.

Week 27 - Onderonsje

week-27

Als je met je handen over je buik wrijft, zal de baby erop af komen. Leuk, zo'n onderonsje! Lukt dit niet meteen, probeer het dan eens zo: ga ontspannen liggen en haal adem door je buik. Leg een hand tegen de zijkant of bovenkant van je buik. Je zult merken dat de baby naar je hand toekomt en er lekker tegenaan gaat liggen. Misschien voel je het niet meteen, maar als je je concentreert en het een paar dagen achter elkaar op een vast tijdstip doet, lukt het vast. Probeer daarna eens met je kind te spelen door je hand telkens een paar centimeter te verschuiven. Hij komt steeds opnieuw naar je hand toe. Hiervoor moet je je wel volledig ontspannen. Neem er dus de tijd voor, en kies er het liefst elke dag hetzelfde moment voor uit.

Week 28 - Levensvatbaar

week-28

Als je baby nu geboren wordt, heeft hij onder deskundige begeleiding al een goede kans om het te redden. Maar natuurlijk is hij daar eigenlijk nog lang niet aan toe. Hij is immers pas net een half jaar oud. En ontwikkelt zich nog elke dag verder. Zo was het spijsverteringskanaal al lang klaar, maar beginnen zich nu pas de smaakpapillen te ontwikkelen. Overigens zal je baby daar pas na de bevalling iets aan hebben, want het vruchtwater dat hij drinkt is smaakloos. De botjes zijn al behoorlijk stevig, al blijft het schedeltje zacht genoeg om straks door het geboortekanaal te kunnen.

Week 29 - Daq- en nachtritme

week-29

De verhouding tussen het hoofdje en het lijfje van de baby is nu ongeveer normaal. Je kind heeft bovendien al een duidelijke gezichtsuitdrukking. De manier waarop hij met de wenkbrauwen fronst of een grimas maakt, lijkt misschien precies op jouw frons of de lach van je partner. De baby heeft trouwens ook al een eigen karak'tertje en stijl. Dit merk je als je op zijn bewegingen gaat letten. Je zult zien dat er een duidelijke regelmaat in zit. Je kind heeft een eigen dag- en nachtritme. Ook de manier waarop het zich beweegt, is heel herkenbaar. En let maar eens op: als het nu heel driftig met de beentjes trappelt, zal het dat na de geboorte waarschijnlijk ook doen.

Week 30 - Oefenweeën

week-30

Zo nu en dan kun je een harde buik krijgen, een soort wee. Wees gerust: het betekent niet dat de bevalling al in aantocht is. De baarmoeder is gewoon wat aan het oefenen. Je baby krijgt steeds minder ruimte in je buik. Misschien ligt hij al netjes met het hoofdje naar beneden, maar het kan ook zijn dat hij nog in een stuit ligt. Ook niets om je zorgen over te maken: nog zes weken lang heeft hij ruimte genoeg om zich andersom in de baarmoeder te nestelen.

Week 31 - Couveusekindje

week-31

Je kind is nu al lekker stevig en ziet er 'klaar' uit. Toch is het heel belangrijk dat het nog een poosje in de baarmoeder blijft. Het temperatuur-systeem is nog niet goed ontwikkeld: hij zou zichzelf buiten de baarmoeder niet warm kunnen houden. Ook is de weerstand nog niet voldoende opgebouwd, waardoor het risico op infecties nog erg groot is. Wordt je kind deze week al geboren, dan moet hij dus meteen de couveuse in.

Week 32 - Bandenpijn

week-32

Als je goed naar je buik kijkt, zie je er soms een handje of voetje 'uitsteken'. Toch is het echte kopjeduikelen nu voorbij. Je hebt grote kans dat je kind zich met het hoofdje omlaag heeft gewenteld. Dat kun je misschien ook voelen, doordat hij met een beentje tegen je ribben drukt en met het hoofdje tegen je bekken-bodemspieren. Soms kun je hierdoor (flinke) last krijgen van bandenpijn. Je kunt deze pijn verlichten door even rustig te gaan zitten of liggen.

Week 33 - Donshaartjes

week-33

Sommige kinderen kunnen nu geen kant meer op in de baarmoeder. Het zachte vachtje, waarmee hij of zij tot nu toe helemaal bedekt was, begint langzaam maar zeker te verdwijnen. De haartjes komen net als losgelaten huidcellen en stukjes huidsmeer in het vruchtwater terecht. Dat de baby daar gewoon van drinkt, is geen enkel probleem. Als zijn maag te vol is van het vruchtwater, kan de maaginhoud het middenrif zo gaan prikkelen dat dat in een reflex samentrekt. Dit is de hik en is juist goed voor de ontwikkeling van maag en darmen.

Week 34 - Groot of klein?

week-34

De nagels hebben nu bijna de topjes van de vingertjes bereikt. De nieren werken, de longetjes zijn vrijwel rijp... Kortom: de baby is bijna 'klaar voor de start'. Hij komt nu ook nog maar een paar ons per week aan. Hoe groot het kindje precies is, is niet exact aan je buik te zien. In een kleine buik hoeft immers niet per se een kleine baby te zitten. En in een dikke buik niet zonder meer een grote baby. De grootte van je buik wordt naast het gewicht van de baby ook bepaald door de stevigheid van het spierweefsel, de hoeveelheid vruchtwater, de mate waarin je vocht en vet vasthoudt en je postuur.

Week 35 - Het hoogste punt

week-35

Ongeveer rond deze tijd bereikt de baarmoeder het hoogste punt: de ribboog. Als de baby komt, zul je ook nu nog in het ziekenhuis moeten bevallen. De longe-tjes kunnen namelijk nog steeds niet geheel op eigen kracht werken. En dus zal je kind nog een poosje in de couveuse moeten liggen. Wanneer het voor de verloskundige of de gynaecoloog niet duidelijk is in welke houding de baby ligt, wordt er deze of volgende week een echo gemaakt.

Week 36 - Tijd om in te dalen

week-36

Als dit je eerste zwangerschap is, zal de baby rond deze tijd met het hoofdje dieper in het bekken zakken. Bij een tweede kind gebeurt dit meestal later, omdat de buikspieren al meer uitgerekt zijn en de baby nu nog ruimte heeft. De huid van de baby is nog steeds bedekt met huidsmeer, dat hem beschermt tegen infecties. Rond de vijfendertigste week laten de meeste stukjes huidsmeer los. De vlokjes drijven daarna rond in het vruchtwater. Aan het vruchtwater is ook te zien of de baby op het juiste moment geboren wordt. Is het vruchtwater kraakhelder zonder vlokjes, dan is hij te vroeg. Helder met vlokjes betekent op tijd en bij melkwit vruchtwater zijn de vlokjes helemaal opgelost en is de baby aan de late kant.

Week 37 - Opgetrokken beentjes

week-37

Schrik niet als je je kind opeens anders voelt bewegen. De bewegingen zijn doorgaans nu wat zachter en subtieler. Dit komt gewoon omdat het strak ligt en met opgetrokken beentjes in de baarmoeder ligt. Hoewel je soms nog wel een schop van de voetjes of een stomp van een elleboogje krijgt. Maak je je zorgen, bel dan altijd even met de verloskundige. Omdat de baby nu laag in de baarmoeder zit en op je blaas drukt, moet je waarschijnlijk vaker naar de wc. Maar tegelijkertijd kun je nu ook makkelijker ademhalen. Probeer nu vooral voor afleiding te zorgen. De baby kan elk moment komen, maar het zou ook heel goed nog een paar weken kunnen duren.

Week 38 - Voorraadje

week-38

De baby krijgt nu twintig a dertig gram vet per dag. Daarmee bouwt hij alvast een reserve op voor de eerste dagen na de geboorte. Zo kan je kind rustig aan de borst of de fles wennen zonder al te hongerig te worden of te veel gewicht te verliezen. Het laagje vet onder de huid is nu zo dik, dat de baby straks zijn eigen lijfje goed op temperatuur kan houden. Er stroomt nu per minuut zo'n tien liter bloed langs de placenta, vol voedingsstoffen voor je baby. Mocht de baby deze week komen, dan mag je gewoon thuis bevallen.

Week 39 - Klaar voor de start

week-39

Als de buikwand niet te dik is, kan je partner nu gewoon zijn oor op je buik leggen en zo het hartje horen kloppen. De baby ligt 'startklaar' voor de baarmoedermond. De botjes zijn nog zo soepel, dat ze zich makkelijk kunnen voegen naar de vorm van het geboortekanaal: dankzij de fontanellen, de openingen tussen de schedelbeenderen, kan het hoofdje tijdens de bevalling iets smaller worden en er dus makkelijker uit komen. De schedelbeenderen schuiven tijdens de bevalling over elkaar, waardoor het hoofdje de eerste tijd extra ovaal lijkt.

Week 40 - Uitgerekend!

week-40

Eindelijk: de uitgerekende datum. Elk uur daarna waarin er niets gebeurt, is er waarschijnlijk één te lang, al trekken de meeste baby's zich hier weinig van aan. Of de baby veel van de bevalling zal merken? Tijdens de eerste uren kan hij nog wat slapen. Wanneer de weeën elkaar steeds sneller opvolgen, kan hij minder bewegen en wordt hij wakker. De persweeën zijn voor je kindje het minst prettig. Het hoofdje wordt heen en weer geduwd. Eenmaal geboren valt alle druk weg. Wel moet hij in korte tijd aan allerlei nieuwe prikkels, zoals fel licht en harde geluiden, wennen.

Week 41 - Rekenfoutje?

week-41

Misschien een tegenvaller, maar het kan goed zijn dat jullie deze week ingaan zonder dat er iets gebeurd is. Uiteindelijk komt maar vier procent van alle baby's precies op tijd. Waaróm een zwangerschap langer kan duren, is niet precies bekend. Vermoed wordt dat het te maken heeft met de grootte van de placenta. Een grote placenta produceert veel progesteron, een hormoon dat de weeënactiviteit afremt. Het kan ook zijn dat de prikkels die de weeën op gang moeten brengen, niet sterk genoeg zijn. Alvast een geruststelling: van de baby's die over tijd zijn, wordt negentig procent binnen tien dagen na de uitgerekende datum geboren.

Week 42 - De baby komt echt wel!

week-42

Meestal betekent langer dan veertig weken zwanger zijn dat de baby het erg naar zijn zin heeft in je buik. Er is dus geen reden om je zorgen te maken: hij komt echt wel! En als de placenta tweeënveertig weken lang goed heeft gewerkt, ziet de baby er net zo uit als op tijd geboren kinderen. Hij heeft alleen geen huidsmeer meer op zijn velletje en waarschijnlijk zijn de handjes en voetjes een beetje uitgedroogd. Een bevalling inleiden gebeurt. Tenzij er natuurlijk iets is met de baby of dat er bij jou een medisch probleem is geconstateerd. Eén troost: dat lange wachten ben je echt meteen vergeten als je je kind in je armen houdt!

Met dank aan het maandblad "KINDEREN". Illustraties: Carin Vogtlander

Alles op een rijtje

Wat te regelen in de zwangerschap en op welk moment? Even alles op een rijtje.

Hier vind je deze lijst om uit te printen. Voor in je map of op je prikbord.

Zodra je weet dat je zwanger bent (liefst al als je kinderwens hebt)

 • Beginnen met foliumzuur slikken: 0,4-0,5 mg per dag

Na de positieve zwangerschapstest, rond 5-6 weken

 • aanmelden bij onze praktijk om rond de 7-8 weken een vroege echo en het intake-gesprek inclusief termijnecho te plannen.
 • Eventueel aanmelden bij moeders voor moeders

7 tot 12 weken zwanger

 • Na vaststelling van de uitgerekende datum kunnen jullie indien gewenst een afspraak plannen voor de combinatietest, of in het Maasziekenhuis bloed laten prikken voor de NIPT.
 • Kraamzorg aanvragen zodra je weet wat je precieze uitteldatum is.
 • Bloed laten prikken in het Maasziekenhuis op de prikkamer. Daarvoor moet je je laten registreren bij de balie in de hal van het ziekenhuis, neem je legitimatie- en verzekeringsbewijs mee.
 • beginnen met het slikken van 10 microgram vitamine D per dag

12 tot 20 weken zwanger

 • Rond 14-15 weken een afspraak maken voor de 20 weken echo in het prenataal screeningscentrum “DE MAASHEGGEN” gehuisvest bij het Maasziekenhuis Pantein in het naastgelegen gebouw Plaza op de begane grond, tel: 0485-845899 op alle werkdagen van 8.45 uur tot 11.45 uur.
 • Als je er voor kiest je inschrijven voor een zwangerschapscursus
 • Wanneer je borstvoeding wilt gaan geven raden we je aan om je nu in te schrijven voor de borstvoedingsavond in het Maasziekenhuis.
 • Je werkgever inlichten dat je zwanger bent. Geef hem/haar de zwangerschapsverklaring die je van ons hebt gekregen.
 • Eventueel kinderopvang regelen

20 tot 30 weken zwanger

 • Als jullie niet getrouwd zijn vóór 24 weken samen naar het gemeentehuis gaan, afdeling Burgerzaken, om de erkenning en naamgeving van jullie kindje te regelen.
  [Lees meer over erkenning van het kind …]
  Erkenning van het kind:
  Als jullie niet met elkaar zijn getrouwd, dan moet de erkenning van de ongeboren vrucht geregeld worden tijdens de zwangerschap. Dit doe je door samen naar het gemeentehuis te gaan en een formulier voor erkenning in te vullen. Tevens kan aangegeven worden welke achternaam het kind gaat krijgen. Ben je dit vergeten te regelen, dan krijgt het kind na de geboorte automatisch de achternaam van de moeder. Doe dit op tijd want als het kind te vroeg geboren wordt kan de moeder moeilijk mee naar het gemeentehuis. Een baby moet namelijk, vanaf een zwangerschapsduur van 24 weken, binnen 3 werkdagen aangegeven worden in het gemeentehuis van de gemeente waar je kind geboren is. Ben je getrouwd, dan zal de wettige echtgenoot de erkende vader worden van het kind. Samen beslissen jullie bij het eerste kind welke achternaam het krijgt. Volgende kinderen krijgen automatisch dezelfde achternaam. Bij het gemeentehuis is verdere informatie over erkenning, aangifte en naamgeving te verkrijgen.

31 tot 36 weken zwanger

Aanschafadvies

Richtlijn voor aanschaf van de babyspulletjes:
 • Ledikantje of wiegje met bijpassend matrasje
 • Commode
 • Wandelwagen
 • Autostoeltje / maxi cosi
 • Aankleedkussen + 2 hoezen
 • 2 molton onderleggers of molton hoeslakentjes
 • 2 onder(hoes)lakentjes
 • 2 bovenlakentjes
 • 2 dekentjes, een dekbed wordt afgeraden.
 • Hemdjes/rompertjes : maat 56 (3x) maat 62 (3x)
 • 4 setjes kleding (2 maat 56 en 2 maat 62)
 • 2 katoenen mutsjes in de kleinste maat
 • 2 omslagdoeken of badcapes
 • luiers, katoenen oogjesluiers of wegwerp
 • 6 strikslips bij gebruik van katoenen luiers
 • 12 hydrofiele luiers (o.a.voor gebruik als handdoek)
 • 6 hydrofiele washandjes
 • 6 spuugdoekjes
 • Stevig babybadje of Tummytub met stevige standaard
 • 2 verchroomde metalen kruiken, naadloos met rubberdop en schroefdeksel.
 • 2 kruikenzakken van dichtgeweven stof (zoals badstof, katoen of molton) geen fyberfill ertussen.
 • Babyzeep, babyolie en babyzalf
 • Haarborsteltje en kammetje
 • Als je wilt kun je een geboorteplan maken en dit met ons bespreken op het spreekuur.
 • Rond deze tijd kun je van het kraamburo waar je je hebt aangemeld een telefoontje verwachten om een afspraak te maken voor een intakegesprek bij jullie thuis. Bij die gelegenheid zal de vorm van kraamzorg en de rol van de kraamverzorgster rond de bevalling en de tijd erna besproken worden
 • Vanaf 36 weken moet je een ondersteek (bedpan) en bedklossen in huis hebben. Die kun je bestellen bij Medipoint, hier vindt je het formulier dan worden de spullen gratis gebracht en gehaald. Let op: Bezorg het formulier bij ons!
  Je kunt ze ook zelf gaan halen en ze gratis lenen bij de thuiszorgwinkel in het Maasziekenhuis.
 • Bij 36 weken moet het kraampakket in huis zijn (te verkrijgen via de aanvullende polis van je zorgverzekering of los te koop bij drogist of apotheek).
  Inhoud kraampakket:
  • 3 pakken kraamverband
  • 1 pak inlegluiers
  • zak watten
  • 2 doosjes gaasjes
  • navelklem
  • flesje alcohol 70%
  • 10 celstofonderleggers en een rol tape.
 • Babykamer en uitzet compleet maken

37 weken zwanger tot de bevalling

 • Je bed op klossen zetten zodat het 80-90 cm hoog staat gerekend vanaf de bovenkant van het matras, ook als je poliklinisch gaat bevallen
 • Zorgen dat oppas voor kind(eren) en/of huisdieren geregeld is
 • Een zeiltje op het matras leggen voor als de vliezen breken
 • Vervoer regelen voor als je naar het ziekenhuis wilt of moet
 • Zorgen dat er een digitale koortsthermometer is (geen oorthermometer)
 • Een bedzeil of afdekfolie in huis halen die het hele matras kan bedekken
 • Een tas klaar zetten voor als je snel weg moet naar het ziekenhuis.
  Daar zit in:
  • pyama, ochtendjas, sloffen, ondergoed en toiletartikelen voor jezelf.
  • kleertjes voor de baby: mutsje, truitje, rompertje, broek/pakje, sokjes en omslagdoek
  • Warm dekentje en maxi cosi.
  • fototoestel met volle (!) batterij
  • identiteitsbewijs en verzekeringspasje
  • 2 euro muntstuk voor de rolstoel
 • Als je thuis wilt bevallen zorg er dan voor dat je bevalt op een plaats in huis waarvandaan eventueel vervoer naar het ziekenhuis goed mogelijk is
 • Als de bevalling zich aandient zorg er dan voor dat:
  • je naam en huisnummer duidelijk zichtbaar zijn en er een goed werkende bel is.
  • Laat het buitenlicht en/of licht in de hal aan.
  • Je adres goed te vinden is. Als je weet dat dat wel eens problemen oplevert geef ons dan op tijd in de zwangerschap een duidelijke plattegrond en/of routebeschrijving.
 • Zorg op de bevalkamer thuis voor:
  • een temperatuur van 23 graden
  • goed licht
  • het kraampakket (in doos)
  • een keukenrol
  • plastic kom of teiltje
  • vloeibare zeep in drukflacon
  • 2 emmers met daarin een vuilniszak, onder het bed
  • de po onder het bed
  • 2 met heet water gevulde metalen kruiken in kruikenzakken in de opgemaakte wieg. Leg daarbovenop de eerste babykleertjes: mutsje, truitje, rompertje of hemdje, broekje of pakje, sokjes en een omslagdoek
  • 10 gestreken katoenen luiers
  • 2 grote badhanddoeken
  • een paar washandjes
  • de thermometer
  • iets om zonodig de vloerbedekking mee te beschermen
  • noodverlichting (zaklantaarn / autopechlamp)

 

«